Több száz tálib szökött meg a kandahári börtönből

Afganisztán, Kandahár, békefenntartó
Vágólapra másolva!
Egy 360 méteres alagúton át szökött meg a tálib lázadók mintegy ötszáz embere a kandahári börtönből. Közülük néhányat a rendőrök állítólag elfogtak, de egy tálib szóvivő szerint minden katonájuk biztonságos helyre jutott. A kandahári börtönből legutóbb három éve tört ki ezer fogoly.
Vágólapra másolva!

Csaknem ötszáz tálib rab szökött meg egy börtönből a dél-afganisztáni Kandahár tartományban - közölte hétfőn a helyi rendőrség. A fogvatartottak egy több száz méter hosszú alagúton keresztül szabadultak ki. A kitörés után a tálib mozgalom bejelentette, hogy ők állnak az akció mögött, és a megszökött rabok mindegyike az iszlamista mozgalom tagja volt.

Ghulam Dasztager Majar, a kandahári börtön igazdatója szerint összesen 476 politikai fogolynak sikerült megszöknie az épület alatt ásott, 360 méter hosszú alagúton keresztül. A rabok vasárnap éjjel szöktek meg a föld alatti járaton át, amely a börtöntől délre vezetett ki a felszínre. A rendőrség szerint "néhány" foglyot reggel óta már sikerült elkapni, a többiek után pedig folytatják a keresést.

Juszuf Ahmadi, a tálib mozgalom egyik szóvivője szerint ugyanakkor a hajnali órákig összesen 541 rabnak sikerült kiszabadulnia a börtönből. "Biztonságban, harcok nélkül érkeztek meg a központunkba" - fogalmazott az AFP-nek adott interjúban a szóvivő, aki szerint 106 fogoly parancsnokként, a többiek pedig közkatonaként szolgálnak az iszlamista szervezetnél.

Három éve volt már egy hasonlóan nagyszabású rabkitörés a kandahári börtönből. 2008-ban nagyjából ezer fogoly szökött meg, miután a tálibok felrobbantották a büntetés-végrehajtási intézet kapuját.