Kadhafi egyik rezidenciáját is bombázta a NATO

Vágólapra másolva!
Legalább két rakéta talált el hétfő hajnalban egy tripoli épületet, amely a BBC szerint Moammer Kadhafi ezredes egyik rezidenciája. A támadás után rövid időre megszakadt három helyi tévé sugárzása. A NATO állítólag nem személyesen Kadhafit, hanem a kormányerők parancsnoki állásait vette célba.
Vágólapra másolva!

Moammer Kadhafi ezredes, líbiai vezető tripoli rezidenciáját bombázta a NATO hétfő hajnalban. A főváros közepén fekvő, Báb el-Azizíja nevű komplexumot helyszíni jelentések szerint legalább két rakéta találta el, az épületben súlyos károk keletkeztek, a líbiai vezető egyik, neve elhallgatását kérő bizalmasa az AFP hírügynökségnek azt mondta: 45 ember sérült meg, közülük 15-en súlyosan. A BBC szerint a támadás után rövid időre megszakadt három líbiai tévécsatorna sugárzása.

A BBC tripoli tudósítója szerint az épület azonos azzal, amelyben Kadhafi nemrég az Afrikai Unió békemisszióját fogadta. Líbiai kormánytisztviselők azzal vádolták a NATO-t, hogy magát Kadhafit akarták megölni a támadással. A NATO közlése szerint a katonai szövetség a kormányerők parancsnoki állásait vette célba. A líbiai vezető egyik fia, Szaif al-Iszlam Kadhafi gyávának nevezte a rezidencia elleni támadást.

Az AFP helyszíni beszámolója szerint az éjszaka folyamán a líbiai főváros más részeiről is robbanások hallatszottak, miközben katonai repülőgépek járőröztek Tripoli légterében. A tudósítás szerint detonációk rázták meg azt a szállodát is, amelyben a városban tartózkodó külföldi újságírók egy része is lakik.

A támadás egy nappal azután történt, hogy a Kadhafi-párti erők a hét végén heves támadást indítottak a kormányellenes felkelők kezén lévő Miszráta városára. Vasárnap helyszíni tudósítások szerint legalább hat ember meghalt, amikor a városközpontban találat ért három lakóépületet. Egy elfogott kormánykatona - aki állítólag Mauritániában felbérelt zsoldos - az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: a kormányerők elvesztették a miszrátai csatát.