Patkányinvázió keseríti a New York-iak életét

Vágólapra másolva!
Vesztésre áll Manhattan, New York elitnegyede a patkányok elleni harcban. A rágcsálók annyira elszaporodtak, hogy gyakorlatilag beterítik Manhattan utcáinak nyolcvan százalékát. A kerület vezetői folyamatosan irtják őket, de hiába.
Vágólapra másolva!

Korábban poloskák, most patkányok lepték el New York utcáit. A rágcsálók eddig is mindennaposak voltak a metróaluljárókban, most azonban nemcsak a föld alatt látni őket, hanem a felszínen, a járdákon is ott futkároznak. A BBC brit közszolgálati médium videótudósításából kiderül, hogy a rágcsálók azért szaporodtak el ilyen ennyire, mert rengeteg a szemét az utcákon, és a patkányok ezekből táplálkoznak.

Egy manhattani nő a BBC-nek hosszasan panaszkodott arról, hogy főleg éjszaka hazaérve ijesztő és borzasztó látni a mozgó szemeteszsákokat az utcán, és látni, ahogy valami kirohan belőlük.

Manhattan kerületi polgármestere elmondta, hogy a patkányok már mindenhol ott vannak, szemtelenül közel mennek az emberekhez, mert nem félnek semmitől. Scott Stringer elmondta, hogy folyamatosan irtják a rágcsálókat, mégis egyre csak szaporodnak.

Kritikusok szerint azért is van rengeteg patkány, mert sok takarítót elbocsátottak az utóbbi időben. A metropolisz egészségügyi szolgálata azonban arról számolt be, hogy a panaszok száma nem változott azóta. A rágcsálók ott vannak mindenhol, ahol étel vagy szemét van, és emiatt szakértők szerint még tovább nőhet a patkánypopuláció New Yorkban.

A patkányok fák, sziklák alatt fészkelnek a nagyváros parkjaiban, és már elárasztották Manhattan utcáinak 80 százalékát. Amíg a város folyamatosan növekszik, és folyamatosan szemetet termel, a patkányok továbbra is abból fognak táplálkozni, és így tovább szaporodnak majd. A BBC-nek nyilatkozó rágcsálószakértő szerint megoldást jelenthetne, ha a szemetet nagy, zárt konténerekben tárolnák, több takarító lenne az utcákon, és gyakrabban takarítanának.