Több száz szerzetest hurcoltak el kínai rendőrök egy tibeti kolostorból

Vágólapra másolva!
A kínai rendőrség a napokban megrohamozott egy buddhista kolostort Tibet nyugati részén, háromszáz szerzetest elhurcoltak, két embert pedig megöltek - állítja egy amerikai jogvédő szervezet. A megrohamozott Kirti kolostorban 2008 óta tart a feszültség.
Vágólapra másolva!

Ketten meghaltak, amikor a kínai rendőrség megostromolt egy tibeti buddhista kolostort - írja jogvédőkre hivatkozva a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

Az amerikai székhelyű Nemzetközi Kampány Tibetért azt közölte, hogy két hatvan körüli embert megöltek, amikor megpróbálták megakadályozni, hogy a rendőrök szerzeteseket tartóztassanak le a Kirti kolostorban. A jogvédők szerint a több éve tartó feszültség és erőszak egyik legsúlyosabb incidense történt csütörtök éjjel, amikor a Kirti kolostort és annak 2500 lakóját blokád alatt tartó kínai rendőrség megrohamozta az épületeket.

A jelentés szerint a rendőrök háromszáz szerzetest ismeretlen helyre hurcoltak, ezt akarta megakadályozni az a két falusi lakos, akit megöltek. Amikor a szerzeteseket elvitték, a rendőrök megvertek egy csoportot is, mert virrasztottak az áldozatokért.

A Kirti kolostor körül 2008 óta tartó feszültség a múlt hónapban erősödött, amikor egy 16 éves szerzetes felgyújtotta magát tiltakozásul a tibeti buddhisták felett gyakorolt kínai kormányellenőrzés ellen. A tibeti buddhisták a száműzetésben élő dalai lámát ismerik el törvényes vezetőjüknek.