Már tíz halottja van a heves harcoknak a líbiai felkelők uralta Miszrátában

Vágólapra másolva!
A líbiai ellenzék hivatalos képviselője bejelentette, hogy a felkelők győztek a hetek óta ostromolt nyugat-líbiai Miszrátában. A kormányerők szerint azonban a Kadhafihoz hű törzsek veszik át a város irányítását. Kórházi források szerint a szombati heves harcokban eddig legalább tíz ember vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Miszráta felszabadításáról, a líbiai kormányerők elvonulásáról számolt be Dzsamál Szálem, az ellenzék hivatalos képviselője szombaton. "A város felszabadult, a felkelők győztek - közölte a szóvivő telefonon a hetek óta ostromlott Miszrátából. "Kadhafi erői részben megsemmisültek, részben pedig megfutamodtak" - tette hozzá.

Háled Kaim külügyminiszter-helyettes viszont péntek este azt jelentette be, hogy a líbiai hadsereg elvonul Miszráta alól, és a felkelők uralta várost a környékbeli törzsekre bízza. A Kadhafi líbiai vezetőhöz hű törzsek azt közölték, hogy ha a hadsereg nem tudja kiűzni a lázadókat az ostrom alatt álló Miszráta városából, akkor majd ők megteszik. Az észak-afrikai ország külügyminiszter-helyettese pénteken késő este jelentette be, hogy a hadsereg kivonul, és a helyi törzsekre bízza a kikötőváros sorsát - írja a BBC brit hírszolgálat internetes oldalán.

A fővárostól, Tripolitól 200 kilométerre keletre fekvő város egyik kórháza szombaton is heves harcokról számolt be, közölve, hogy reggel óta legalább tíz halottat és mintegy ötven sebesültet szállítottak be hozzájuk.

Miszráta a harmadik legnagyobb líbiai város, 200 kilométerre keletre fekszik Tripolitól. A hetek óta tartó ostromban fegyveresek és civilek százai haltak meg. A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők ugyan behatoltak a város számos területére, de nem tudták teljes mértékben elfoglalni Miszrátát, ahol véres utcai harcok alakultak ki.

Segélyszervezetek szerint a lázadók bázisának tartott Miszrátában humanitárius válság van, emberi jogi szervezetek szerint több mint ezer ember halt meg az elmúlt hetek harcaiban.

Közben a NATO több légicsapást mért éjszaka a líbiai fővárosra, Tripolira, a líbiai kormány szerint a támadásoknak három halálos áldozata van. A támadásról Musza Ibrahim kormányszóvivő azt mondta, hogy az a város közepén lévő Báb-el-Azizíja épületkomplexum, vagyis Moammer Kadhafi főhadiszállása ellen irányult, de az annak közelében lévő parkolót találta el. A Reuters brit hírügynökség helyszíni tudósítói nem hallottak dörejeket a jelzett időpontban, azt viszont igen, hogy harci gépek repülnek át a város fölött.