Óriás demonstráción mérnék le új szabadságukat a szíriai tüntetők

Vágólapra másolva!
Hatalmas tüntetésekre készülnek a pénteki imák után Szíriában, ahol eddig már több mint 200 áldozatot követeltek a tömegbe lövő biztonságiak akciói. A szíriai kormány katonákat vezényelt a legjobban forrongó város, Homsz környékére, hogy elejét vegye a helyzet eldurvulásának. Jogvédők szerint a pénteki események mutathatják meg, hogy mit ér a demokráciát ígérő elnök szava, aki a héten feloldotta az öt évtizede érvényben lévő rendkívüli állapotot, és lehetőséget ígért a békés tüntetésekre is.
Vágólapra másolva!

Az eddigi legnagyobb tüntetésre készülnek a péntek déli ima után Szíriában, ahol a diktatórikus rezsim hatalmas erőket vonultatott fel a forrongások megfékezésére. A BBC szerint az országban nagyon feszült a helyzet, és mivel a forrongó arab országokban rendszerint a pénteki nagy imák után kezdődtek a legnagyobb tüntetések, Szíriában is most várható a helyzet eldurvulása.

A kormány a készülő tüntetések miatt mozgósította a rendőrséget és a hadsereget is, az éjszaka folyamán Damaszkuszban és a forrongó Homsz városában is rendőrök és katonák lepték el az utcákat - írja a New York Times. Szemtanúk szerint a katonákat teherautókon vitték Homszba, ahol ellenőrző pontokat állítottak a mecsetek és fontosabb terek körül. Homszban péntek délelőtt akadozott a mobilszolgáltatás, és néhány vezetékes vonal sem működött, a tüntetések egyik szervezője szerint a település úgy nézett ki, mint egy szellemváros.

A szíriai vezetés a héten egyszerre próbálta leszerelni a tüntetőket reformokkal és erőszakkal. Előbb közölték, hogy fegyveres lázadásnak tekintik a tüntetéseket, és kíméletlenül fellépnek ellenük, majd kedden több olyan reformot is elfogadtak, amely a tüntetők legfontosabb követelései közé tartozott. A közel-keleti országban a tüntetők nyomására többek között eltörölték az elnyomást segítő, közel 50 éve érvényben lévő rendkívüli állapotot, és elfogadtak egy olyan törvényt is, amely bizonyos feltételekkel engedélyezi a békés tüntetéseket.

A tüntetések engedélyezése azonban csalóka, mert a tüntetőknek engedélyt kell kérniük a hatóságoktól, ha demonstrálni akarnak, és helyi ügyvédek szerint ezzel továbbra sem valósul meg a gyülekezési szabadság - írja a BBC. Bassár el-Aszád elnök ráadásul a múlt héten azt mondta, hogy az új helyzetben már "nem lesz bocsánat" a demonstrációkra. Az arab forradalmakon felbuzdult tüntetők nem is elégedtek meg a reformokkal, és már az elnök távozását, a rezsim bukását követelik.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet közölte: a rendkívüli állapot feloldásának és a reformoknak csak akkor van értelmük, ha a biztonsági erők nem lövik le, fogják el és kínozzák meg a tüntetőket. A szervezet szerint Aszád elnök a pénteki tüntetéseken lehetőséget kap, hogy bizonyítsa jó szándékát, de ez csak akkor sikerülhet, ha a demonstrációkat nem fogják kegyetlenül letörni.

Szíriában az első sikertelen tüntetések után márciusban kezdődtek komolyabb forrongások, amelyek immár az ország nagy részén elterjedtek. A tüntetéseket vérbe fojtó rendőri akciókban jogvédők szerint már több mint 200 ember vesztette életét. Az elmúlt héten az ország középső részén található Homszban voltak a legnagyobb összecsapások, míg korábban az ország déli részén található Dernaa városában voltak komoly tüntetések. A szíriai helyzetről, az egyre terjedő erőszakról és a kormány reformígéreteiről itt olvashat bővebben.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html