Le Monde: Cameron és Sarkozy Bengáziba látogatna

Vágólapra másolva!
A Le Monde szerint a brit és a francia kormányfő azt tervezi, hogy egy megfelelő katonai helyzetben a líbiai felkelők fővárosába, Bengáziba látogat. A lap szerint a lázadók vezetése hívta meg őket, s ezzel a két ország a lázadók iránti elkötelezettségét demonstrálná.
Vágólapra másolva!

Nicolas Sarkozy francia államfő és David Cameron brit miniszterelnök feltehetően együtt látogat el a közeljövőben a líbiai felkelők székhelyének számító Bengáziba - írta a francia elnöki hivatalra hivatkozva a Le Monde francia lap.

Az újság szerint az elnöki hivatal, az Elysée-palota - amely állandó kapcsolatban áll a Moammer Kadhafi líbiai vezető ellenzékét tömörítő Átmeneti Nemzeti Tanáccsal (ÁNT) - a megfelelő pillanatot, a katonai helyzet javulását várja a pontos időpont megjelöléséhez.

Sarkozy szerdán fogadta hivatalában Musztafa Abdel-Dzsalílt, az ÁNT vezetőjét, aki a megbeszélés után azt közölte, hogy meghívta a francia elnököt Bengáziba. Az Elysée a lap szerint azt tervezi, hogy Sarkozy brit kollegájával együtt utazik a felkelőkhöz, hogy így érzékeltessék: francia-brit vezetés áll a Líbiában katonai beavatkozást kezdeményező nemzetközi koalíció élén.

Korábban a brit és a francia vezetés arról döntött, hogy körülbelül tíz-tíz kiképző tisztet küld a lázadókhoz, hogy felkészítsék őket Kadhafi profi hadserege ellen.

Szerdán pedig Sarkozy nyilvánosan tett ígéretet arra, hogy az ÁNT kérésére növelik a légicsapások számát. A francia elnök azt mondta: "segíteni fogunk" - ezzel is kifejezve a francia elkötelezettséget.