A schengeni határellenőrzés visszaállítását fontolgatják a franciák

Vágólapra másolva!
Az EU-n belüli határellenőrzések ideiglenes visszaállítását is magában foglalhatja a "schengeni rendszer felfüggesztése", amelynek megfontolását pénteken jelentette be egy magas rangú francia forrás. Olaszország és Franciaország között konfliktus alakult ki a tunéziai és más arab bevándorlók kezelése miatt.
Vágólapra másolva!

A francia kormány a schengeni rendszerrel kapcsolatos kötelezettségei felfüggesztését fontolgatja a tunéziai és a líbiai bevándorlók Olaszországon keresztülhaladó áradata miatt - közölte pénteken egy, a francia elnöki hivatalhoz közel álló forrás.

A schengeni övezet tagországai között nincs határellenőrzés. A francia kormány viszont úgy látja, fontolóra kell venni egy olyan mechanizmus kialakítását, amely - ha tartós "üzemzavar" alakul ki az Európai Unió külső határainak valamelyikén - lehetővé tenné a kötelezettségek átmeneti felfüggesztését az üzemzavar időszakára.

A bevándorlás kérdésköre az egyik legkényesebb téma, mely várhatóan napirendre kerül a jövő kedden Rómában tartandó olasz-francia csúcstalálkozón, Silvio Berlusconi olasz kormányfő és Nicolas Sarkozy francia elnök tárgyalásain.

Franciaország múlt vasárnap Olaszországból érkező vonatjáratokat törölt, megakadályozandó annak a vonatnak a belépését Franciaországba, amelyen tunéziai migránsok és politikai aktivisták tiltakoztak Párizs bevándorlási politikája ellen. A korlátozás, Olaszorszéág hivatalos diplomáciai panaszának hatására, csak 24 óráig volt érvényben - írta a Telegraph.

Előtte Olaszország úgy döntött, fél évig érvényes tartózkodási engedélyt ad az olasz partokra január eleje és április 5. között érkezett, több mint 20 ezer tunéziainak, hogy csatlakozhassanak Franciaországban és más európai uniós országokban élő "barátaikhoz és rokonaikhoz". Ezt nemcsak a franciák nehezményezték, Németország ugyancsak a határellenőrzések visszaállításával fenyegetőzött.

Claude Guéant francia belügyminiszter hétfőn emlékeztetett: a schengeni szerződés értelmében az az ország kezeli a bevándorlók helyzetét, amelybe először beutaztak. Hangsúlyozta, hogy azoknak a külföldi állampolgároknak, akiknek Olaszország ideiglenes tartózkodási engedélyt ad, meg kell mutatniuk, hogy rendelkeznek a második országban való tartózkodáshoz és a hazautazáshoz szükséges pénzzel. Ezen összeg hiányában a francia hatóságok visszafordítják őket Olaszországba, ahova először utaztak be - tette hozzá.

A schengeni előírások értelmében a migránsoknak tervezett tartózkodásuk idejére napi 62 euróval kell rendelkezniük. Ha elhelyezésükről gondoskodik valaki, akkor elegendő 31 euró is.