Éles lőszerrel lőttek tüntetőkre a békés demonstrációt engedélyező Szíriában

Vágólapra másolva!
Bár a kritizált elnök lehetőséget ígért békés demonstrációra, a péntekre meghirdetett hatalmas tüntetéseken éles lőszert is bevetett a rendőrség. Szíria több városában tüzet nyitottak a tüntetőkre, ami legalább hetvenöt halálos áldozatot követelt, de helyiek szerint jóval több a halott.
Vágólapra másolva!

Legalább hetvenöt ember meghalt Szíriában, miután a rendőrség éles lőszerrel támadt az elnök ellen tüntetőkre - írta a Guardian.

A lap szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a tényleges szám magasabb is lehet. Több városban is tüzet nyitottak a tüntetőkre. Hámában a Reutersnek azt nyilatkozta egy szemtanú, hogy két lövészt láttak a tetőkön, a tüntetőknél viszont nem volt fegyver. "Vannak sebesültek, talán ketten meg is haltak" - mondta.

Forrás: AFP
Kormányellenes demonstráció Banias városában

A New York Times szerint a tömeg azt kiabálta, hogy "Szabadság, szabadság", míg egy tüntető azt nyilatkozta, hogy sem Bassár el-Aszad elnököt, sem az uralkodó Baath pártot nem akarják látni, hanem szabad országban akarnak élni.

Kedden a szíriai vezetés teljesítette a tüntetők legfőbb követelését, és feloldotta a 48 éve hatályban lévő rendkívüli állapotot. Ennek tudatában péntekre többezres tüntetést szerveztek a nagyobb városokba Szíriában, hogy a kormány és az országot autoriter módszerekkel irányító elnök, Bassár el-Aszad távozását követeljék.

A tüntetők lövetése azért fontos fejlemény, mert jogvédők azt várták, hogy pénteken megmutatja a kormány, hogy komolyan gondolja-e az ország demokratizálását. Az elnök lehetőséget ígért a békés demonstrációra is.