Dühös bevándorlók felgyújtottak egy menekültközpontot Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Felgyújtották a menekültközpontot, a kiérkező tűzoltókat pedig tetőcseréppel dobálták meg feldühödött bevándorlók Sydneyben, mert nem kaptak letelepedési engedélyt. A zavargás miatt ki kellett hívni a rohamrendőrséget, de végül nem sérült meg senki.
Vágólapra másolva!

Kilenc épületet gyújtottak fel Ausztráliában bevándorlók, mert sokallták menekült kérelmük feldolgozási idejét. Az eset a Villawood-központban történt, ahol olyan bevándorlókat szállásolnak el, akiknek elutasították kérelmét vagy folyamatban van kiutasításuk. Először két menekült kezdett tüntetni egy épület tetején, szerdára pedig már további száz ember csatlakozott hozzájuk. A bevándorlási osztály szóvívője szerint, nem jelentettek sérülteket a sydney-i Villawood-központból.

A rohamrendőrséget kellett kihívni, hogy visszaállítsák a rendet, miután a központ fegyvertelen őrei visszavonulót fújtak a lázadókkal szemben. "Időbe telt, míg a tűzoltók be tudtak jutni az épületbe. Tetőcserepeket és más bútordarabokat dobtak a tűzoltókra, így szinte lehetetlenné vált számukra, hogy a kora reggeli órákban eloltsák a tüzet" - mondta a szóvívő. Az épületben felrobbant egy nagy gázpalack, és a konyha, a mosoda, az orvosi eszközök és a számítógépközpont is tönkrement.

Az ausztrál kormány azt állítja, hogy nemzetbiztonsági szempontból szükség van az internáló központokra, de a jelenlegi bevándorlási politikát bírálók szerint a határozatlan idejű fogva tartás kegyetlen és elmebetegséghez vezet. Kiemelték, hogy az emberek éveket tölthetnek így bezárva, mielőtt státusokról döntenének a hatóságok.

Az illegális bevándorlók között nem ritka az öngyilkosság, legtöbbször a túlzsúfoltságra és arra panaszkodnak, hogy sok időbe telik, amíg megkapják a menekült státuszt. A tüntetések az ausztrál menekültközpontokban egyenes arányban nőnek a menekültek számával - írja a BBC brit közszolgálati médium.