Szabad választások lehetnek Líbiában hat hónappal a konfliktus vége után

Vágólapra másolva!
A líbiai külügyminiszter szerint a líbiai harcok lezárása után hat hónappal már szabad választásokat tarthatnak az országban. Abdul Ati el-Obejdi szerint viszont elnyújthatja a konfliktust, ha a brit hadsereg valóban kiképzőket küld Líbiába.
Vágólapra másolva!

Abdul Ati el-Obejdi líbiai külügyminiszter szerint a líbiai vezetés kész szabad választásokat tartani hat hónappal a konfliktus vége után - írja a brit Guardian. A külügyminiszter szerint a választásokat az ENSZ felügyelné, és a konfliktus vége, valamint a választások közötti időben ideiglenes kormány irányítaná Líbiát.

Abdul Ati el-Obejdi, aki a márciusban Angliába emigráló Musza Kuszát váltotta a külügyminiszteri poszton azt mondta, hogy egyelőre előkészületi fázisban vannak az esetleges választások, és még azt is el kell dönteni, hogy milyen jövő vár az országot vezető Moammer Kadhafira. A líbiai vezetés és a felkelők álláspontja egyelőre távoli Kadhafi távozását illetően, a felkelők korábban azt mondták, addig folytatódnak az összecsapások, amíg Moammer Kadhafi vezeti az országot.

El-Obejdi arról a tervről, hogy Nagy-Britannia katonákat küldene Líbiába, hogy azok segítsék a lázadók harcát Kadhafival szemben azt mondta, hogy egy ilyen lépés valószínűleg elnyújtaná az országban zajló katonai konfliktust - írja a BBC.

A brit külügyminisztérium szerint a brit hadsereg jelenléte Líbiában segítené a líbiai civilek védelmét. A BBC szerint a brit hadsereg a Bengáziban harcoló felkelőknek tartana logisztikai és kémelhárítási kiképzést. A líbiai harcokról készült [origo] cikkeket itt találja.