A hírhedt rózsaszín párducok műve lehet a stopperes kaszinórablás

Pink Panthers kaszinórabló banda, kaszinórablás, Aix-en-Provence, detektívek érkeznek a kirabolt kaszinóba
Vágólapra másolva!
Stopperrel mérik az időt, a legkisebb árulkodó jelekre is odafigyelnek, és 250 biztonsági kamerától sem ijednek meg egy rablóbanda tagjai, akik hétfőn hajnalban feltehetően két kaszinót is kifosztottak egymás után Marseille környékén. Ez már a tizenegyedik eset volt a környékről egy év alatt. A profi és hatékony módszerek miatt a hatóságok azt gyanítják, hogy a vakmerő gyémántrablásaikról elhíresült balkáni rózsaszín párducok tértek vissza.
Vágólapra másolva!

A legkeményebb francia krimikbe vagy hollywoodi akciófilmekbe illő jelenetnek lehettek szemtanúi hétfőn hajnalban Franciaország második legnagyobb kaszinójának vendégei a dél-franciaországi Marseille-től 30 kilométerre északra fekvő Aix-en-Provence-ben. Miközben a játékosok és a bámészkodók - körülbelül 300-400 ember - arra várt, hogy rámosolyogjon a szerencse, hajnali kettő előtt két perccel, két BMW érkezett csikorgó gumikkal a bejárathoz. Öten ugrottak ki a kocsikból, egyikük megállt a bejáratnál, a másik belökte a kaput, és beszaladt a többi hárommal a helyiségbe. Ketten a járó motorú kocsik sofőrüléseiben maradtak, lábuk a gázpedálon, készen arra, hogy bármikor kilőjenek.

Társaik odabent Kalasnyikovjaikkal és automata fegyvereikkel hadonászva mindenkit földre parancsoltak. Ketten a hagyományos játékasztalok, ketten a nyerőgépek termébe futottak, a kassza tartalmát követelték. A nyerőgépes kasszánál kevesellték a pénzt, puskatussal csaptak oda a pénztárosnak, aki a földre esett. "Kelj fel, vagy golyót eresztünk beléd!" - mondták neki a La Provence című francia lap beszámolója szerint, majd miután a férfi felállt, sarkon fordultak, kiviharzottak a bejáraton, bepattantak a lopott BMW-kbe, és füstölő gumikkal elhajtottak Marseille felé.

Ragasztószalag a csuklón

Hajnali két óra volt ekkor. Az egész akció két percig tartott, 100 ezer eurónyi (több mint 26 millió forintnyi) zsákmányt vittek magukkal a 250 biztonsági kamera által figyelt, 7 biztonsági őrrel védett kaszinóból. Meglepően profiknak tűntek a beszámolók szerint: profi módon viselkedtek, overalljaikat csuklóikon kesztyűikkel ragasztószalagozták össze, nehogy véletlenül bármilyen apró nyomot, elveszett tárgyat, DNS-mintát hagyjanak maguk után. A két lopott kocsi közül az egyiket később Marseille mellett találták meg kiégve.

Két óra múlva az 50 kilométerre délre fekvő La Ciotat-ban is megjelent egy fegyveres csoport egy másik kaszinóban, amelyet ugyanaz a cég, a Partouche üzemeltet. A rablók itt megkötözték az őröket, majd megpróbálták felrobbantani a széfet, de nem jártak sikerrel.

Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat
Az egyik kirabolt kaszinó

Stopper

Dél-Franciaországban az utóbbi egy évben a hétfői támadásokkal együtt 11 kaszinórablás történt. A rablássorozat tavaly áprilisban indult Lyonban, majd júliusban Uriage, szeptemberben Collioure, októberben Saint-Julien en Genevois, novemberben Lille, február elején Saint-Amand-les-Eaux, Dunkirk és Cassis, márciusban Cavaliere következett.

A hétfői akciók előtt a legutóbbi hasonló kaszinórablást februárban követték el a Marseille-től 40 kilométerre délkeletre fekvő Cassisban. Itt két Kalasnyikov, egy vadászpuska és egy stopper volt a négy fekete ruhás támadó felszerelése. Egyikük itt is a kocsiban maradt, a többiek a földre parancsolták a vendégeket - egy őrt itt is megütöttek puskatussal a lábán -, majd a zsákmánnyal (több tízezer euróval) olajra léptek, egy még február elején ellopott BMW-vel. A rablók stopperrel mérték az időt, a szemtanúk szerint 3 perc alatt végeztek.

A sorozatos rablások miatt szerencsejátékokkal foglalkozó cégek érdekképviselete a héten a francia belügyminisztériumhoz is fordult, amelytől többek között azt kérik, hogy csökkenthessék a készpénzforgalmat, például csekkek használatával. Az ügyeket a francia rendőrség szervezett bűnözés elleni csoportja vizsgálja, a hasonló elkövetési módok miatt - brit bulvárlapok információi szerint - több rablást is egy nemzetközileg hírhedt banda, a Pink Panthers (rózsaszín párducok) számlájára írnak.

A párducok

A nevüket egy félmillió fontos, 2003-ban Londonban elkövetett gyémántrablás után kapták: a Peter Sellers főszereplésével készült klasszikus filmkomédiához hasonlóan egy doboz arckrémbe rejtettek egy gyémántgyűrűt. A társaság rendkívüli bűnözői karriert tudhat maga mögött. A banda több nyelven beszélő tagjait világszerte több mint 150 rablásért keresik londoni, tokiói, monacói, genfi, brüsszeli, párizsi detektívek és az Interpol.

Az amerikai New Yorker magazin tavaly áprilisi riportja szerint összesen 250 milliárd dollár értékben követtek el rablásokat, elsősorban luxusbutikok és kaszinók kifosztásával. Névadó rablásuk volt minden idők legnagyobb értékű nagy-britanniai ékszerrablása, 2003 májusában 30 millió dollár értékben vittek el gyémántokat a Graff ékszerüzletéből Londonban, de nem adták alább Japánban sem, 2004-es tokiói rablásuk - amelyben egy 125 karátos gyémántos nyakláncot vittek el - Japán történetének legnagyobb gyémántrablása volt. (Ékszerrablásaikról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.)

Értékesítési gondok

A New Yorker szerint a banda egy 20-30 fős magból és több tucatnyi segítőből áll, utóbbiak számos európai nagyvárosban biztosítanak számukra logisztikai segítséget. Ügyeikre annak idején külön csoportot állítottak fel az Interpolon belül, és bár jó néhány tagjukat letartóztatták már, sokuknak továbbra is bottal ütik a nyomát.

A New Yorker szerint körülbelül két tucat tagjuk lehet rácsok mögött különböző nyugat-európai országokban, de a banda ennek ellenére továbbra is aktív. Az amerikai magazin tudósítója Montenegróban találkozott is egy szabadlábon lévő taggal. A magát csak Novaknak nevező férfi többek között elárulta, hogy elsősorban normális családból származó gyerekkori haverok közül verbuválódott a csoport, amelynek többnyire türelmetlen és túlságosan feltűnően nagylábon élő tagjait kapták el. A banda tagjainak közös vonása még, hogy mind az egykori Jugoszlávia területéről jöttek, és az ország felbomlását követő háborúk és az azt követő nemzetközi szankciók idején fordultak a bűnözés felé.

A párducokról tavaly a Telegraph azt írta, hogy a rabolt ékszerek eddigi fő felvevőpiacának számító Oroszországra is kihatott a gazdasági válság, így jóval kevesebb lopott holmit tudnak értékesíteni.