Egy lélek sem maradhat Fukusima 20 kilométeres körzetében

Vágólapra másolva!
Hamarosan teljesen kiürítik és lezárják a fukusimai atomerőmű körüli 20 kilométeres evakuációs zónát - írja a CNN. Jukio Edano japán kormányszóvivő azt mondta, így kívánják biztosítani az emberek biztonságát. A sugárszennyezett terület körülzárása azért is fontos, mert a zónában való mozgás megnehezíti a fertőtlenítést.
Vágólapra másolva!

Még vannak olyan rendőrségi útellenőrző pontok a fukusimai atomerőmű körül kijelölt evakuációs zónába vezető utakon, ahol beengedik az autósokat a sugárszennyezett területre. Hamarosan biztonsági zónává minősítik az atomerőművet körülvevő 20 kilométer sugarú területet, mindenkit kilakoltatnak, és megtiltják, hogy bárki belépjen oda.

A zónában körülbelül 78 ezren éltek a márciusi földrengést követő atomkatasztrófa előtt. A zóna egykori lakosai közül egyre többen járnak vissza, hogy elvigyenek különböző eszközöket, személyes tárgyakat, és újságírók is sokszor lépnek be a területre. Sokan azért mennek vissza, mert félnek, hogy távollétük alatt kirabolják a házukat. Több tucat család pedig annak ellenére sem hagyta el a területet, hogy a hatóságok március 11-én elrendelték az evakuálást. Az idős emberek közül is sokan maradtak a zónán belül, mert nem szeretnének evakuációs központokban lakni és otthagyni mindazt, amiért egész életükben dolgoztak.

A teljes evakuálás a terület fertőtlenítése miatt fontos. A fertőtlenítés során megkeresik az úgynevezett forró pontokat, ahol a legnagyobb a sugárzás. Ezekről a területekről elviszik a szennyezett tárgyakat nukleáris hulladéklerakóba, vagy betemetik az egész területet. Ugyanakkor az autógumik felszedik a radioaktív port a legszennyezettebb területeken, és ezzel beszennyezhetnek kevésbé sugárzó területeket is - mondta Michael Friedlander nukleáriskatasztrófa-szakértő a CNN-nek.