Szíria teljesítette a tüntetők legfőbb követelését

Vágólapra másolva!
Feloldotta a 48 éve érvényben lévő rendkívüli állapotot a szíriai kormány - közölte kedd délután a SANA hivatalos hírügynökség. A döntéssel az arab ország elnöke teljesítette a tüntetők legfontosabb követelését, és elvben utat nyitott a demokratikus reformok irányában.
Vágólapra másolva!

Szíria kormánya elfogadta kedden azokat a jogszabályokat, amelyek véget vetnek az országban 1963 óta életben lévő rendkívüli állapotnak. A SANA szíriai hivatalos hírügynökség jelentése szerint a kabinet a döntéssel megszünteti a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Bíróságot is, amely eddig a politikai foglyok ügyeit tárgyalta.

A rendkívüli állapotról szóló törvény eltörlése a szíriai tüntetők legfontosabb követelése volt. A tüntetők ez elmúlt hetekben egyre több és nagyobb demonstrációt rendeztek, mert a többi arab ország forradalmain fellelkesülve el akarták érni a diktatórikus szíriai rendszer megváltoztatását. A rendkívüli állapot eddig abszolút hatalmat adott Bassár el-Aszád szíriai elnök pártjának, a biztonsági erőket pedig felhatalmazta az ellenzékiek rutinszerű letartóztatására és bebörtönzésére.

Az eddig mintegy 200 áldozatot követelő forrongások hatására Aszád elnök szombaton ígérte meg, hogy egy héten belül eltörli a rendkívüli állapotot. A keddi döntés mellett a kormány egy olyan törvényt is elfogadott, amely engedélyezi a békés tüntetéseket az országban.