Lemond Fidel Castro, reformcsomagot fogadott el a pártkongresszus Kubában

Vágólapra másolva!
Fidel Castro megerősítette, hogy lemond a Kubai Kommunista Párt első titkári posztjáról, és kilép a párt központi bizottságából. Közben a pártkongresszus úgy döntött, hogy nagyobb teret engednek a magánszektornak.
Vágólapra másolva!

A Kubai Kommunista Párt kongresszusa magyar idő szerint hétfő éjszaka elfogadta a gazdasági reformcsomagot. Az intézkedések lényege, hogy teret engednek a magánszektornak, kiszélesítik az állami vállalatok önállóságát, az agrár-élelmiszeripari szektorban pedig alapos reformot hajtanak végre. A cél az, hogy búcsút intsenek a szovjet mintájú túlcentralizált gazdaságpolitikának, és áttérjenek egy olyan irányvonalra, amely lehetővé teszi a piacgazdaság szabályainak bizonyos mértékű érvényesülését is a "szocializmus vívmányainak" megőrzése mellett.

A BBC brit közszolgálati médium információ szerint az emberek lehetőséget kapnak arra, hogy eladják, illetve megvásárolják a lakásukat, az 1959-es forradalom óta először. Raúl Castro elnök a kongresszuson arról is beszélt, hogy a politikai vezetők mandátumát kétszer ötéves terminusban kell maximálni.

A 84 éves Fidel Castro a hivatalos kubai sajtóban megerősítette, hogy távozik a hatalomból. Lemond a Kubai Kommunista Párt első titkári posztjáról, és kilép a párt központi bizottságából. A politikus a Cubadebate.cu című honlapon megjelent dokumentumban arról is beszámolt, hogy miért nem került be az új központi bizottságba, amelyet hétfőn választottak meg. Testvérére utalva azt írta: "Raúl tudta, hogy nem fogadok el semmilyen tisztséget a pártban". Raúl Castro így Fidel örökébe lépett a párt élén. Fidel Castro a párt megalapítása, 1965 óta töltötte be az első titkári posztot.