Kannabisztartalmú gyógyszert engedélyeztek Csehországban

Vágólapra másolva!
A szklerózis multiplexben szenvedő cseh betegeknek már kannabisztartalmú gyógyszert is felírhat az orvos, miután bejegyezték az első ilyen hatóanyagú gyógyszert az országban - közölte a cseh gyógyszerügyi hatóság kedden.
Vágólapra másolva!

Bejegyezte az első kannabisztartalmú gyógyszert a cseh gyógyszerügyi hatóság, a SLUK - jelentette be hétfőn az intézet vezetője. A szájspray formájában forgalomba kerülő szert szklerózis multiplexben (SM) szenvedő pácienseknek írhatják fel.

"Örülök, hogy a Cseh Köztársaság egyike annak a nyolc EU-országnak, amelyek lehetővé teszik, hogy a súlyosan beteg páciensek használhassák a kannabisz kivonatát. Ez az első lépés a kannabinoidok orvosi célú alkalmazása felé országunkban" - mondta el Martin Benes. A drogellenes ügyeket koordináló Jindrich Voboril az elmúlt héten jelezte, hogy vitát kezdeményez a marihuána legális használatáról az orvoslásban.

Nem ez az első ilyen jellegű döntés Csehországban. 2010. január elsejétől nem büntetik, ha valaki bizonyos kábítószereket kis mennyiségben saját használatra magánál tart. Heroin esetében 1,5 grammnál, kokainnál legfeljebb 1 grammnál, a pervitinnél 2 grammnál, marihuána esetében 15 grammnál, hasisnál öt grammnál, ecstasy esetében négy tablettánál, az LSD esetében 5 adagnál húzták meg a határt. Erről itt olvashat bővebben.