Másolt CD-vel bukott le a szerzői jogokat védő új-zélandi képviselő

CD lemez, Compact Disc, CD bolt, CD forgalmazó, zenei CD, adat CD, adathordozó
Vágólapra másolva!
Megszavazta a szerzői jogokat védő újzélandi törvényt egy olyan képviselő, akiről kiderült, hogy illegálisan másolt CD-t birtokol. Melissa Lee a twitteren büszkélkedett azzal, hogy éppen a barátja által írt válogatás lemezt hallgatja, majd néhány órával később felszólalt az újzélandi parlamentben a szerzői jogok védelmében. Tettéért nem vonható felelősségre, mert az illegális fájlcserét büntető új törvény csak szeptembertől lép életbe.
Vágólapra másolva!

A twitteren köszönte meg egy barátjának Melissa Lee újzélandi parlamenti képviselő azt a koreai pop válogatás CD-t, amelynek birtoklása a napokban elfogadott új-zélandi törvény szerint illegális fájlcserének minősül - írja a TorrentFreak című blog. A képviselőnő néhány órával twitter bejegyzése után beszédet mondott az újzélandi parlamentben a szerzői jogok védelmének fontosságáról.

A Youtube-n megtekinthető felszólalásában Melissa Lee elmondja, hogy tudja milyen nehéz megalkotni egy filmet vagy megírni egy zeneszámot, mert korábban ő maga is a filmiparban dolgozott. Ezért szerinte nem fair, hogy az internet adta lehetőséggel visszaélve a fiatalok fájlmegosztó oldalakon cserélik a nagy energia befektetéssel készített alkotásokat.

A képviselő úgy reagált a twitter bejegyzése miatti bírálatokra, hogy legálisan letöltött zene van a válogatás CD-n. A szerzői jogokat védő új-zélandi törvény szerint azonban ez is jogsértő, mert csak háztartáson belül lehet megosztani az online megvásárolt zenéket, filmeket - írja a The National Business Review.

Az illegális fájlmegosztást büntető újzélandi törvényt Melissa Lee is megszavazta. A törvény szerint 3 millió forintig terjedő pénzbüntetést kaphat az, aki jogtalanul birtokol filmet, zenei alkotást. A képviselő ellen nem indul eljárás, mert a napokban elfogadott törvény csak szeptember elején lép életbe.