Legalább tizenhét tüntetőt öltek meg egy szíriai nagyvárosban

Vágólapra másolva!
Nagyon feszült a helyzet a másfél milliós lakosságú szíriai Homszban, ahol vasárnap 17 tüntetőt öltek meg a kormányerők. Homsz közelében fegyveresek ellenőriznek egy utat, és a rendőrökkel is összecsaptak.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 17 tüntetőt megöltek a kormányerők a szíriai Homszban - olvasható a katari alapítású al-Dzsazíra angol nyelvű honlapján. A Damaszkusztól 162 kilométerre fekvő városban vasárnap este lőttek a demokráciáért tüntetőkre - írja az al-Dzsazíra jogvédőkre hivatkozva. A másfél milliós lakosú Homsz Szíria harmadik legnépesebb városa és legfontosabb ipari központja.

"Homszban nagyon feszült a helyzet, sok sérült arra panaszkodik, hogy nem mernek kórházba menni, mert attól tartanak, hogy a kormányerők a kórházi ágyukból vinnék el őket" - jelentette az al-Dzsazíra damaszkuszi tudósítója. Úgy tudja, a sérültek ellátáshoz nincs megfelelő mennyiségű vér.

Az elhunytak temetését hétfő délutánra tervezik, és sokan attól tartanak az al-Dzsazíra szerint, hogy emiatt újabb összecsapások robbanhatnak ki. A médium szerint a Homsz szomszédságában fekvő Talbiszehben is feszült a helyzet, a két várost összekötő utat fegyveresek őrzik. Az al-Dzsazíra szerint a fegyveresek összecsaptak a rendőrökkel is, négy ember meghalt, de a tudósításából nem derül ki, hogy a fegyveresek kihez tartoznak.

Az al-Dzsazíra tudósítója szerint a kormány és a tüntetők kölcsönösen egymást okolják az erőszak eszkalálódása miatt. A szíriai elnök, Bassár el-Aszad elnök pénteken jelentette be, hogy megszüntetik az évtizedek óta tartó szükségállapotot. Ez a lépés a tüntetők egyik legfőbb követelése.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html