A kormányellenes tüntetők közé lőttek a jemeni biztonsági erők

Vágólapra másolva!
Jemeni kórházi források szerint legalább harmincan megsérültek, amikor vasárnap este a tüntető tömeg közé lőttek a jemeni biztonsági erők az ország fővárosában, Szanaában. Ali Abdullah Száleh elnök távozásáért január óta tüntetnek Jemenben, eddig több mint száz halott van.
Vágólapra másolva!

Több jemeni városban tüntettek vasárnap az elnök távozásáért és bíróság elé állításáért, szemtanúk szerint a jemeni biztonsági erők éleslőszerrel és könnygázzal lőtték a tüntetőket a fővárosban - írja a BBC brit közszolgálati médium. Az összecsapásokban a jemeni kórházak tájékoztatása szerint legalább harmincan megsérültek, kettőt közülük meglőttek.

A BBC tájékoztatása szerint a több tízezres tüntető tömegben szép számmal voltak nők is, akiket feldühített az országot harminckét éve vezető Ali Abdullah Száleh elnök korábbi megjegyzése, miszerint a jemeni nők részvétele a megmozdulásokban az iszlám ellen való.

Jemenben január végén robbantak ki kormányellenes tüntetések. Több mint százan vesztették életüket a tiltakozó megmozdulásokban, amelyeket a biztonsági erők éleslőszerrel és könnygázzal próbáltak meg feloszlatni.

Közben az öböl menti államok külügyminiszterei és a jemeni ellenzék küldöttsége vasárnap este Rijádban tartott tanácskozást. Az öböl menti államok felajánlották, hogy közvetítenek Száleh és az ellenzék között.

Korábban Száleh azt mondta, hogy hajlandó kiengedni a kezéből a hatalmat, de "csak biztonságos kezek" közé.