A japánok kétharmada szerint a miniszterelnöknek le kellene mondania

Vágólapra másolva!
A japán közvélemény kétharmada nincs megelégedve a miniszterelnök munkájával és a sérült fukusimai erőművet üzemeltető Tepco cég újjáépítési tervével. A megkérdezettek szerint a kormányfő nem alkalmas az újjáépítési munkák vezetésére, és rossz választ adott a nukleáris válságra is. A természeti katasztrófa okozta anyagi kár már megközelíti a 300 milliárd dollárt.
Vágólapra másolva!

Elégedetlen a japán társadalom a megsérült fukusimai atomerőművet üzemeltető cég tervével, amelyet a radioaktív sugárzási szint csökkentésére és a kárfelszámolásra készítettek. A jelentés szerint nagyjából három hónap múlva lesznek képesek csökkenni a radioaktív sugárzás szintjét az erőmű környékén - mondta a Tepco vezetője. A cég szerint hat hónapon belül jelentősen csökkentik a sugárzási szintet, majd később befedik a megrongálódott reaktorépületeket, elszállítják a nukleáris fűtőelemeket, kilenc hónapon belül pedig úrrá lesznek a válságon.

Több japán napilapban jelent meg hétfőn közvélemény-kutatási eredmény a tervvel kapcsolatban. Ezek általában arról tanúskodnak, hogy a társadalom kétharmada nincs megelégedve azzal, ahogy a kormány kezeli a helyzetet. A felmérés szerint a legtöbb japán új miniszterelnököt szeretne, aki hatékonyabban lenne képes vezetni az újjáépítési munkákat.

A kormányfőt hétfőn ismét éles támadások érték a japán parlamentben azzal kapcsolatban, hogy nem képes kezelni a katasztrófa után kialakult helyzetet - írja a Reuters hírügynökség. A természeti katasztrófa okozota károk mellett a kormánynak meg kell küzdenie a sérült fukusimai erőmű helyreállításával, csökkentenie kell a sugárzás mértékét, ami akár az év végéig is eltarthat. A földrengés és a szökőár okozta anyagi károk becsült értéke 300 milliárd dollár. Ekkora anyagi kárt még egyetlen természeti katasztrófa sem okozott a világon - írják.

A megkérdezettek közel 70 százaléka azt mondta, Naoto Kan miniszterelnöknek le kellene mondania, és nagyjából hasonló arányban voltak azok, akik szerint nem volt elfogadható a kormány válasza a nukleáris válságra. "A miniszterelnök keményen dolgozik, és nehézségekkel kell megküzdenie. De sok emberben merülnek fel kérdések a vezetési képességeiről. Talán ő maga elhiszi, hogy vezet valamit, de a lakosok 70-80 százaléka szerint ez nem így van" - mondta az ellenzéki Liberális Demokrata Párt képviselője. "Japán számos válságot túlélt már a múltban, de hiszem, hogy a mostani a legnagyobb krízis 65 évvel a második világháború befejezése után" - fogalmazott a képviselő hétfőn a japán parlamentben.

A legfrissebb adatok szerint a márciusi földrengés és cunami 14 ezer ember életét követelte, további 14 ezer embert pedig eltűntként tartanak számon. Japánba érkezett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki bejelentette, hogy a két ország megállapodott egy állami és magántőkével megvalósuló és az újjáépítést segítő program létrehozásában, amelyet a tokiói kormány irányítana. Amerikai cégek és más intézmények is részt vennének a program kivitelezésében - tette hozzá.