Negyvenöten haltak meg a hétvégi viharokban az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Összesen negyvenöt ember halt meg az Egyesült Államok délkeleti részén, ahol tornádókkal kísért viharok söpörtek végig az elmúlt három napban.
Vágólapra másolva!

A nyolc államon átvonuló természeti csapás-sorozatban a szél fákat csavart ki, elektromos vezetékeket szaggatott le és megbontotta több lakóház tetejét. Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint Mississippi és Alabama államokban kéttucatnyi tornádó söpört végig pénteken, egy nappal azután, hogy 15 forgószél pusztított Oklahoma, Kansas és Texas államokban. A viharos időjárás Arkansas és Georgia államokat is sújtotta.

A viharokban a vasárnapi összesítés szerint összesen 45 ember halt meg.

A legsúlyosabb veszteségeket Észak-Karolina állam szenvedte el: itt a meteorológiai szolgálat által észlelt tornádók 24 ember halálát okozták. Az állam fővárosában, Raleighben több tucat ház teljesen összedőlt. A hatóságok szerint a vihar áldozatainak többsége az érintett államok kisebb településein vesztette életét: volt, akit a szél által felkapott traktor talált el, mások kidőlő fák, vagy épületek leszakadó teteje miatt vesztették életüket.

Egy arkansasi család terepjáróját százötven méterrel dobta odébb a forgószél, egy anya és két gyermeke meghalt a csapásban.Az állam kormányzója, Beverly Perdue katasztrófahelyzetet hirdetett ki. A térséget két évtizede nem sújtotta ilyen súlyos tavaszi vihar.

A pusztító forgószelek a meteorológusok szerint a Mexikói-öböl felől érkező meleg és a Nagy Tavak vidékéről dél felé vonuló hideg légáramlatok találkozása miatt alakultak ki.