Merkel is követeli a letartóztatott kínai művész szabadon engedését

Vágólapra másolva!
A német kancellár is sürgeti, hogy a kínai hatóságok engedjék szabadon a nemzetközileg ismert kínai avantgárd művészt, Aj Vejvejt. A Spiegel úgy tudja, Angela Merkel diplomáciai úton fordult a kínai vezetőkhöz.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár is csatlakozott azokhoz a külföldi vezetőkhöz, akik sürgetik az őrizetben tartott, nemzetközileg ismert kínai avantgárd művész, Aj Vejvej szabadon bocsátását sürgetik. A Der Spiegel című hamburgi hetilap legfrissebb számának - a hét végén nyilvánosságra hozott - információja szerint a kancellár diplomáciai úton fordult a kínai vezetőkhöz, kérve a gazdasági bűncselekménnyel gyanúsított Aj Vejvej mielőbbi elengedését. A lap szerint a kancellár üzenetében mélységes aggodalmát fejezte ki a kínai művész sorsa miatt.

Bár Berlin és Peking között mind politikai, mind gazdasági téren jó a viszony, Merkel határozott kiállása az emberi jogok mellett a kétoldalú kapcsolatokban többször is feszültséget eredményezett már. 2007 őszén Kína még átmeneti diplomáciai és gazdasági szankciókat is életbe léptetett Németországgal szemben annak nyomán, hogy a kancellár Berlinben személyesen is fogadta a dalai lámát.
Merkel mellett a Bundestag emberi jogi bizottsága is Aj Vejvej mielőbbi szabadon bocsátására szólított fel. A kínai vezetőkhöz intézett levelében a bizottság elítélte az ellenzékinek tartott művész őrizetbe vételét, és állást foglalt a véleménynyilvánítás szabadsága mellett.

A Der Tagesspiegel című lap vasárnapi értesülése szerint a történtek nyomán felmerült, hogy Németország bezárja jelenleg Pekingben zajló nagyszabású kulturális kiállítását, de döntés még nem született erről.

Közben egy hongkongi lap csütörtökön azt írta, hogy Aj Vejvej részben beismerő vallomást tett. A másfél hete letartóztatott és ismeretlen helyen fogva tartott kínai művészt adócsalással, bigámiával és pornográf képek terjesztésével vádolják.

Aj Vejvejről itt olvashat bővebben.