Járattörlésekkel akadályozza Párizs a tunéziai migránsok bejutását Franciaországba

Vágólapra másolva!
A francia hatóságok vasárnap Olaszországból érkező vonatjáratokat töröltek, hogy így akadályozzák meg annak a vonatnak a belépését Franciaországba, amelyen tunéziai migránsok és politikai aktivisták tiltakoztak a francia bevándorlási politika ellen.
Vágólapra másolva!

"Minden vonatjáratot törölt a (dél-franciaországi) Alpes-Maritimes megye prefektúrája további intézkedésig" - közölte a francia Állami Vasúttársaság (SNCF) egyik kalauza az olasz határváros, Ventimiglia pályaudvarán.

Az intézkedést a France Info francia hírrádió tudósítása szerint az váltotta ki, hogy egy szervezői által a "Méltóság vonata" névre keresztelt szerelvényen mintegy háromszáz fiatal szeretett volna tiltakozni az arab országokból érkező menekültekkel szembeni francia bevándorlási politika ellen. A megmozdulás szervezőinek célja az volt, hogy "olaszok, franciák és tunéziaiak együtt szálljanak szembe a kormánypolitikákkal a határok megnyitása és annak érdekében, hogy biztosítva legyen Európa területén a szabad mozgás, valamint hogy felhívják a figyelmet arra, hogy egyetlen ember sem illegális".

Franco Frattini olasz külügyminiszter "határozott tiltakozást" jelentett be a vonatjáratok leállítása miatt.

Olaszország az Európai Unió számos országának tiltakozása ellenére a héten megkezdte mintegy tízezer tunéziai menekültnek a határozott időre szóló vízumok kiosztását, amellyel az érintettek a schengeni övezetbe utazhatnak.

Tunéziából továbbra is áradnak a menekültek az olaszországi Lampedusa szigete felé. A párizsi tömegtájékoztatási eszközök helyszíni tudósításai szerint a franciául kiválóan beszélő tunéziaiak jelentős része Franciaországba szeretne továbbmenni munkát keresni, ahol többségüknek családtagjai is élnek. A francia hatóságok azonban jelezték, hogy csak abban az esetben engedélyezik a tunéziaiak belépését Franciaországba, ha igazolni tudják, hogy van megélhetési forrásuk az országban.

A ventimigliai pályaudvaron feltartóztatott aktivisták az olasz város francia konzulátusa elé vonultak, ahol azt skandálták, hogy "szabadság, szabadság".