Ismét tízezrek tüntettek az államfő lemondásáért Jemenben

Vágólapra másolva!
Tízezrek vonultak fel vasárnap is a jemeni városokban, követelve Ali Abdullah Száleh elnök lemondását. 
Vágólapra másolva!

Szanaától délre, Taez és Ibb városokban, valamint Hodeidában vonultak fel vasárnap nagyobb tömegek a 32 éve hatalmon lévő elnök távozását és bíróság elé állítását sürgetve. "A rendszer bukását és a hóhér elítélését követeljük" - állt a transzparenseken, a tüntetéseket azonban mindenütt rend és nyugalom jellemezte.

A fővárosban, Szanaában megerősítették a biztonsági intézkedéseket, miután az egyetem közelében már hetek óta táborozó kormányellenes tüntetők délutánra ígértek felvonulást.

Az ellenzékiek arra kérték a kereskedőket, hogy szolidaritásuk jeléül tartsanak négyórás sztrájkot a jövő héten, hétfőn és szerdán.

Az Öböl menti államok külügyminiszterei és a jemeni ellenzék küldöttsége vasárnap este Rijádban tart tanácskozást. Az Öböl menti államok felajánlották, hogy közvetítenek Száleh és az ellenzék között, de utóbbiak csütörtökön visszautasították az ajánlatot, és kéthetes határidőt szabtak az elnöknek a távozásra.

Az ellenzékiek most pontosítást várnak a külügyminiszterektől arra nézve, hogy készen állnak-e közvetítésre az államfő lemondását illetően.

Jemenben január végén robbantak ki kormányellenes tüntetések. Több mint százan vesztették életüket a tiltakozó megmozdulásokban, amelyeket a biztonsági erők éles lőszerrel és könnygázzal próbáltak meg feloszlatni.