Öt nap múlva folytatódik a meghallgatás Tóásó Előd ügyében

Vágólapra másolva!
Tovább húzódik a hétfőn kezdett előzetes meghallgatás Tóásó Előd és 37 vádlott-társa ügyében Bolíviában. A hatóságok terrorizmussal és fegyveres felkeléssel vádolják a csoportot, többek között azt állítják, hogy merényletet akartak végrehajtani Evo Morales elnök ellen, és fegyveres csapatokat akartak kiképezni Santa Cruz tartományban.
Vágólapra másolva!

Bolíviában Rolando Sarmiento bíró a várakozásokkal ellentétben nem hozott lényegi döntést pénteken, hanem bejelentette, hogy öt nap múlva tartják a következő meghallgatást abban az ügyben, amelyben Tóásó Előd is érintett. A döntést azzal indokolta, hogy a hétfő óta tartó eljárás során nem jutott elég idő álláspontjának kifejtésére sem az ügyészség képviselőinek, sem a vádlottaknak, illetve ügyvédjeiknek - mondta Lukács Csaba, aki a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaként követi figyelemmel az eseményeket Bolíviában.

Azt egyelőre nem tudni, hogy hol tartják a következő meghallgatást, és mi lesz a vádlottakkal. A meghallgatások eddig Cochabamba városban folytak, de a vádlottak többségét La Pazban tartják börtönben, és csak az eljárás idejére szállították oda őket. Miután a védők értelmezték a bírói döntést Lukács Csaba úgy fogalmazott, hogy öt nap múlva új eljárásra kerül sor, és addig az ügyészeknek új bizonyítékokkal kell előállniuk. A védőügyvédek szerint a régieket már nem használhatják fel az új eljárásban, így megszűnik a terrorizmussal való gyanúsítás lehetősége, és Tóásó Elődöt szabadlábra kell helyezni. Az ügyvédek egybehangzó véleménye szerint az eddig bemutatott bizonyítékok nem alkalmasak a tárgyalás folytatására, a nyomozó hatóságok gondatlanul kezelték, amihez hozzájutottak, nincsenek rendszerezve, és sokszor hiányzik, hogy mikor találták azokat és az ezt tanúsítók aláírása.

Április 16-án Santa Cruz város Las Americas nevű szállodájában nagyszabású megemlékezést tart az ellenzék. Két évvel ezelőtt éppen ezen a napon és ebben a szállodában lőtték agyon kommandósok a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, valamint tartóztatták le Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot. A kormány verziója szerint a Rózsa-Flores által vezetett csoport terroristaakciókra készült, és meg akarta ölni az elnököt, továbbá katonák kiképzésével akarta támogatni Santa Cruz tartomány autonómiatörekvéseit. Később azonban kiderült, hogy a kormány verziója több sebből vérzik, és Santa Cruz-i politikusok azzal vádolták meg Evo Morales elnököt, hogy ő tervelte ki az egész összeesküvést.