Ismét Berényi Józsefet választották az MKP elnökének

Vágólapra másolva!
Berényi József egyetlen jelöltként indult a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöki posztjáért. A nagymegyeri tisztújító kongresszuson megkapta a küldöttek döntő többségének támogatását ahhoz, hogy a jövőben is ő vezesse a parlamenten kívüli szlovákiai magyar pártot.
Vágólapra másolva!

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) következetesen érvényesíteni és védeni akarja a szlovákiai magyarság érdekeit, de nem keresi a konfrontációt másokkal - mondta a párt régi-új elnöke a nagymegyeri tisztújító kongresszuson. A politikus a Magyarországgal fenntartott kapcsolatokról is beszélt. Úgy fogalmazott, hogy a "a szlovák nacionalizmus ereje miatt a felvidéki magyarságnak szüksége van a mindenkori magyar kormány figyelmére és támogatására. Nélkülük Szlovákiában a kisebbségi jogok szűkítése még erőteljesebb lenne". Hozzátette, hogy "mi, MKP-sok tegyünk meg mindent azért, hogy a felvidéki magyarságot ne állítsák szembe Magyarországgal".

A kongresszus újra Berényi Józsefet választotta a párt elnökévé, 272-en voksoltak igennel, míg 21 szavazólap érvénytelen volt. Az országos tanács elnökét is újraválasztották, Bárdos Gyula 286 igen szavazatot kapott, míg 11 küldött nemmel voksolt.

Berényi József 2010 nyarától irányítja az MKP-t. Néhány héttel azután vette át a pártot, hogy az megbukott a júniusi parlamenti választásokon és kiesett a szlovák törvényhozásból.