Fürtös bombák bevetésével vádolják a líbiai kormányerőket jogvédők

Vágólapra másolva!
A líbiai lázadók és egy nemzetközi emberi jogi szervezet szerint fürtös bombákat vetettek be a lakosság ellen a Kadhafihoz hű erők. A kormányszóvivő ezt tagadta és kérte, hogy mutassanak bizonyítékot.
Vágólapra másolva!

A kormányerők állítólag a nyugat-líbiai Miszrátában lőttek ki fürtös bombákat csütörtök este. A Human Rights Watch nevű nemzetközi emberi jogi szervezet és helyi lakosok beszámolói szerint legalább három ilyen bomba robbant fel az egyik lakónegyed felett, egy kilométerre az ellenséges felek közötti arcvonaltól. A töltetek egy része háromszáz méterre a kórháztól robbant fel.

Musza Ibrahim kormányszóvivő tagadta, hogy fürtös bombákat alkalmaztak volna. Úgy fogalmazott, hogy ennek bizonyítékai napokig vagy akár hetekig is megmaradnának, így nem vethetnek be ilyen fegyvereket. Líbia felkérte az ENSZ gyermekalapját hogy látogasson el Miszrátába. A Vöröskereszt és a Vörös félhold küldöttsége szombaton keresi fel a várost - mondta el a szóvivő.

Miszrátában pénteken is heves harcok dúltak a lázadók és Kadhafi erői között. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió beszámolója szerint legkevesebb huszonkét ember vesztette életét, mintegy ötvenen pedig megsebesültek a támadásokban.

A fürtös bombák jóval veszélyesebbek a polgári lakosságra, mint a hagyományos lövedékek. Egyrészt a szóródás miatt nem célzott területeken is pusztíthatnak, másrészt nem mindig robbannak fel az altöltetek. A bevetési területet akár hosszú évekig az aknamezőkhöz hasonlóan kell kezelni, mivel a fel nem robbant résztöltetek legnagyobb része érintésre robban.