Obama: Kadhafi távozásáig folytatódik a harc

Vágólapra másolva!
Barack Obama, David Cameron és Nicholas Sarkozy közös levélben deklarálta, hogy a Moammer Kadhafi elleni fellépés addig folytatódik, amíg a líbiai vezető kezében összpontosul a hatalom.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai, David Cameron brit és Nicholas Sarkozy francia államfő közös levélben nyilvánította ki akaratát pénteken, ami szerint addig nem támogatják a líbiai konfliktus lezárást, amíg a jelenleg hatalomban lévő Moammer Kadhafi vezeti az országot - írja a BBC brit közszolgálati médium. A levél a szintén brit Timesban jelent meg.

A három vezető levele szerint a NATO-nak folytatni kell a katonai beavatkozást az észak-afrikai országban, hogy megvédje a civileket és nyomást gyakoroljon Kadhafira. A líbiai emberek elárulása lenne, ha engednék, hogy Kadhafi megőrizhesse a hatalmát - írták.

Csütörtök este a líbiai vezető lánya, Ajisa Kadhafi egy, az apjához hű tömeg előtt tartott beszédet Tripoliban, ahol a líbiaiak inzultálásával vádolta meg a nyugati hatalmakat, és távozásra szólította föl őket. Kadhafi lánya a beszédét szimbolikus helyen mondta el, egy 1986-ban az amerikai légi csapások által lerombolt támaszponton, amelyet sosem állítottak helyre, hanem múzeummá alakították.

Lánya beszéde előtt Moammer Kadhafi egy autókonvojjal vonult végig a város utcáin, integetett az embereknek, akik viszonozták a köszöntését. A harcok csütörtökön is folytatódtak az országban, Miszrátából egy, a Nemzetközi Migrációs Szervezet által bérelt hajó nyolcszáz külföldit szállít majd el.