Nyolcszáz fős tömegsírra bukkantak Irakban

Vágólapra másolva!
Iraki hatóságok nyolcszáz fős tömegsírt találtak az ország nyugati részén. Az áldozatokat valószínűleg Szaddám Huszein uralma idején végezték ki.
Vágólapra másolva!

Az irak-iráni háború idején végezhették ki azt a nyolcszáz embert, akiknek a maradványait iraki hatóságok találták meg Anbar tartományban - írja a BBC. "Férfiak, nők és gyerekek is vannak az áldozatok között, fejbe lőtték őket" - mondta Mohammed Szudani iraki emberjogi miniszter, aki szerint ez a tömegsír is tanúsítja, hogy Szaddám Huszein uralma idején a hatalom szörnyű bűnöket követett el, és lábbal tiporta az emberi jogokat.

A tömegsírban talált ruhamaradványok arra utalnak, hogy az áldozatok különböző társadalmi csoportokhoz tartoztak. Találtak női ruhákat, gyermekruhákat, katonai egyenruhát és tréningruhákat is. Az áldozatok maradványait az Egészségügyi Minisztériumba szállítják, ahol törvényszéki vizsgálatot kezdenek, hogy megállapítsák a személyazonosságukat.

Elképzelhető, hogy az áldozatok kurdok vagy síiták - írja a BBC. Iraki emberjogi csoportok 300 ezerre becsülik a Szaddám-rezsimhez köthető, feltáratlan tömegsírokban fekvő áldozatok számát.