Hamisak a vád bizonyítékai a Tóásó-ügy egyik ügyvédje szerint

Tóásó Előd és vádlott-társai „Autonomista vagyok, nem terrorista” feliratú pólókban, előzetes meghallgatás, Cochabamba
Vágólapra másolva!
Maratoni hosszúságúra nyúlt a Tóásó-ügy tárgyalása csütörtökön a bolíviai Cochabambában. A bíróság megszakítás nélkül kilenc órán át hallgatta meg a vádlottakat, az egyik ügyvéd pedig azt állította a vád bizonyítékairól, hogy azok hamisak.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön délelőtt fél tíztől este hét óráig megszakítás nélkül ülésezett a bíróság a bolíviai Cochabamba városában, ahol 37 embert, köztük Tóásó Elődöt azzal vádolnak, hogy szeparatista csoportot hoztak létre a kormány és a bolíviai demokratikus rendszer megingatása, illetve polgárháború kirobbantása céljából. A vádlottak csütörtökön étlen-szomjan ültek kilenc és fél órán át a teremben, de Rolando Sarmiento bíró legalább mindenkit meghallgatott - mondta az MTI-nek telefonon Lukács Csaba, aki a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaként van jelen az eljáráson. A legtöbb időt, öt és fél órát Alberto Morales ügyvéd vette igénybe. Ő egy dúsgazdag Santa Cruz-i vállalkozó, Hugo Paz Lavadenz jogi képviselője, és minden egyes bizonyítékról azt bizonygatta, hogy hamis, jogtalanul szerezték meg, vagy azt sem tudni, kitől származik.

Alberto Morales felmutatott például egy olyan levelet, amelyből kiderül, hogy az ügyészség alacsonyabb rangú beosztottjai kétségbeesetten panaszkodtak feletteseiknek, miszerint nem tudják ilyen bizonyítékok alapján az elvárt eredményeket felmutatni. Szerinte az is kiderült, az ügyészség nem tudja bizonyítani, hogy a szállodában találták meg a néhai Eduardo Rózsa-Flores vezette csoport tagjainak állítólagos fegyvereit. Bár az ügyészség képviselőinek azonnal válaszolniuk kellett volna az ügyvéd felvetéseire, a bíró közölte, hogy az ügyészek csak az összes vádlott és védője meghallgatása után reagálnak majd. Az eljárás pénteken folytatódik, de egyelőre nem tudni, hogy meddig tart, mert Sarmiento bírónak a saját perén kell részt vennie délután két órától. A bíró ellen ugyanis három feljelentés alapján folyik eljárás.

Lukács Csaba azt tapasztalta, hogy Morales ügyvéd felszólalásának fényében mindenki nagyon optimista. Az egyes vádlottak ügyvédjei a hozzátartozók beleegyezésével csütörtökön megállapodtak, hogy az addig követett egyéni próbálkozások helyett minden tárgyalási nap estéjén egyeztetik a taktikájukat. Elmondta azt is, hogy Tóásó Előd a körülményekhez képest jól van. A La Paz-i börtön, ahol már két éve tartják fogva, a tengerszint felett 3800 méter magasan van, Cochabamba pedig 2000 méter magasan van, így a hét elején erős fejfájás gyötörte. A gyógyszer elmulasztotta a fájdalmat, most már viszonylag jól érzi magát.

Tóásó Előd 2009 áprilisában, a Santa Cruz-i Las Americas szállodában a bolíviai-horvát Mario Tadiccsal együtt túlélte a kommandósok támadását, amelyben agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Eduardo Rózsa-Florest, a román állampolgárságú Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert. A kormány verziója szerint a Rózsa-Flores által vezetett csoport terroristaakciókra készült, és meg akarta ölni az elnököt, továbbá katonák kiképzésével akarta támogatni Santa Cruz tartomány autonómiatörekvéseit. Később azonban kiderült, hogy a kormány verziója több sebből vérzik, és Santa Cruz-i politikusok azzal vádolták meg Evo Morales elnököt, hogy ő tervelte ki az egész összeesküvést.