A bíró megfontolja Tóásó Előd szabadlábra helyezését

Vágólapra másolva!
Az úgynevezett terrorista csoport ügyében eljáró bolíviai bíró kijelentette: megfontolja Tóásó Előd ügyvédjének az indítványát, hogy védencét helyezzék szabadlábra.  
Vágólapra másolva!

Ez már okot ad egy kis reményre, mert az előző napokon a bíró azonnal elutasított minden ilyen beadványt - mondta el pénteken telefonon az MTI-nek a helyszínről, Cochabamba városból Lukács Csaba, aki a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaként követi figyelemmel az eseményeket.A pernek ez az előkészítő szakasza esetleg már pénteken lezárul, és még aznap, esetleg a hét végén eldőlhet, hogy a bíró a beterjesztett bizonyítékokat mérlegelve tovább engedi, vagy visszadobja az ügyet a vádhatóságnak - mondta Lukács Csaba, miközben még folytak a pénteki meghallgatások.

A bíró háromféle döntést hozhat: megalapozottnak minősíti a bizonyítékokat a per folytatásához, esetleg elveti őket, vagy illetéktelennek minősíti magát az ügyben, és egyszerűen kihátrál belőle. A második, de kevéssé valószínű döntés esetén a gyanúsítottakat szabadon engednék. Az ügyészségnek ebben az esetben is joga van új bizonyítékok alapján új eljárást indítani.

A bemutatott bizonyítékok a védőügyvédek egybehangzó véleménye szerint nem alkalmasak a tárgyalás folytatására: a nyomozó hatóságok gondatlanul kezelték, amihez hozzájutottak, nincsenek rendszerezve, sem rendesen felcímkézve, sokszor hiányzik a fellelésük időpontja és az ezt tanúsítók aláírása.

Tóásó Előd 2009 áprilisában, a Santa Cruz-i Las Americas szállodában a bolíviai-horvát Mario Tadiccsal együtt túlélte a kommandósok támadását, amelyben agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Eduardo Rózsa-Florest, a román állampolgárságú Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert. A kormány verziója szerint a Rózsa-Flores által vezetett csoport terroristaakciókra készült, és meg akarta ölni az elnököt, továbbá katonák kiképzésével akarta támogatni Santa Cruz tartomány autonómiatörekvéseit. Később azonban kiderült, hogy a kormány verziója több sebből vérzik, és Santa Cruz-i politikusok azzal vádolták meg Evo Morales elnököt, hogy ő tervelte ki az egész összeesküvést.