Merénylet árnyékolja be Tóásó Előd perét

Ruben Costas santa cruz-i kormánytó (governor) fejlövéssel fekszik a kórházban, Tóásó Előd pere, Santa Cruz, Bolívia
Vágólapra másolva!
Miközben a bolíviai Cochabamba bíróságán folyamatos elnapolások miatt kifejezetten lassan halad Tóásó Előd bírósági tárgyalása, a korábban szintén gyanúba kevert Santa Cruz-i kormányzót a hatóságok szerint fegyveres rablók lőtték fejbe Bolíviában. A helyi sajtó nem lát összefüggést az ellenzéki vezér elleni támadás és a per között, a meglőtt Rubén Costas azonban korábban az ügy egyik fő gyanúsítottja volt.
Vágólapra másolva!

Újrakezdték, majd ismét elnapolták szerdán a Bolíviában fogva tartott Tóásó Előd perét a cochabambai bíróságon. A 2009-ben agyonlőtt Rózsa-Flores Eduardo csoportja ellen hétfő óta tart a per, amelyben az ügy egyetlen magyar vádlottját terrorizmussal vádolják. Az ügyben összesen 39 embert vádoltak meg összeesküvéssel, de közülük 16-an szökésben vannak. A tárgyalások folyamatos elnapolása miatt azonban szinte alig történt érdemi előrelépés a tárgyalásokon.

Lukács Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat helyszínen lévő önkéntese az MTI-nek azt mondta, hogy a tárgyalást szerdán azért szakították meg, mert az ügyészség képviselői nem vitték magukkal az aznap éppen szükséges periratokat. Előző nap, kedden szintén félbeszakadt a tárgyalás, mert a bíró szerint a tárgyalóterem túl kicsi és levegőtlen volt, ezért nagyobbat kért. A teremben akkor két vádlott is rosszul lett, a sajtó képviselői és az érdeklődők közül pedig csak néhányan fértek be: az elnapolás azonban értelmetlennek bizonyult, mivel szerdán mégis ugyanabban a teremben, ugyanolyan körülményekkel folytatódott a per.

Az ügy lassú menete miatt a La Razón bolíviai lap szerint Tóásó Előd ügyvédje, Gerardo Gianni Prado még kedden panaszt tett az ügyben eljáró bíró, Rolando Sarmiento ellen. Az ügyvéd azzal vádolta a bírót, hogy az szándékosan lassítja az ügymenetet, és "ellenséges, elfogult vele szemben" - a bíróság azonban a panaszt elutasította.

Fegyveres merénylet árnyékolja be az ügyet

Miközben Cochabambában a per csigalassúsággal halad, az ellenzéki vezetésű Santa Cruz tartomány kormányzóját kedden fegyveres merénylet érte. Rubén Costas kormányzó korábban szintén az ügy egyik gyanúsítottja volt, testvére, a szökésben lévő Pablo Humberto Costas pedig a per egyik fő vádlottja: az ügyészek korábban őt nevezték meg a fő felelősnek, aki a gyanú szerint Rózsa-Flores Eduardo csoportját Bolíviába hívta és tevékenységét finanszírozta.

A Santa Cruz-i kormányzót a bolíviai sajtó szerint két rabló lőtte fejbe, akik egy motorbicikliről fegyverrel fosztottak ki egy bolíviai asszonyt. A helyi lapok szerint Rubén Costas éppen arra járt, és amikor látta a rablást, autójával üldözőbe vette a rablókat. Azok viszont háromszor is a kocsijára lőttek, és eltalálták a politikust. Costas túlélte a támadást, de kórházba került, támadói ellen pedig a helyi hatóságok hajtóvadászatot indítottak.

A kormányzót a támadás után 24 órával hozták ki az intenzív osztályról. A rendőrség közben bejelentette, hogy már tudják, ki volt a merénylő, de még nem fogták el. A rendőrök Santa Cruz több kerületében is akciókat hajtottak végre, és tucatnyi embert tartóztattak le, de a támadók nem voltak köztük.

Bele akarták keverni

A bolíviai sajtó a kormányzó lelövését nem hozta összefüggésbe az ezzel egy időben zajló Tóásó-perrel. Costas neve ugyanakkor már 2009 májusában felmerült az állítólagos bolíviai összeesküvéssel kapcsolatban, ellenzéki képviselők szerint ugyanis a bolíviai hatóságok mindenképpen bele akarták keverni az ügybe őt is. Az ügyet vizsgáló parlament bizottságának ellenzéki tagjai szerint két letartóztatottra nyomást gyakoroltak a rendőrök, "fejükhöz szorított fegyverrel" bírták rá az őket Costas megvádolására (erről itt olvashat).

Forrás: AFP
A fejbe lőtt Costas a kórházban

Costas, aki a bolíviai ellenzék egyik vezetőjének számít, korábban azt állította, hogy Evo Morales bolíviai elnök agyszüleménye az egész Rózsa-Flores-féle összeesküvés. A Time magazin szerint Costas azt nyilatkozta, hogy Morales szervezte meg az egész akciót, és a kitalált merényletekkel akarta megszilárdítani a hatalmát. Ez a vád később több ellenzéki vezetőtől is elhangzott, és egy WikiLeaks-akta is arról tanúskodik, hogy Morales a titkosszolgálat által szervezett összeesküvéssel akarta lefejezni a bolíviai ellenzéket. A kormány ugyanakkor azt állítja, hogy épp az autonómiára törő Costas és társai akarták megölni Morales elnököt (az ügy feloldatlan ellentmondásairól itt olvashat részletesen).

A Rózsa-Flores-ügy 2009-ben robbant ki: egy rendőrségi kommandó április 16-án megrohamozott egy Santa Cruz-i szállodát, és agyonlőtte a bolíviai-magyar-horvát állampolgár Rózsa-Florest, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a szintén szovátai, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.