Védőruhában kutatják az eltűnteket a fukusimai erőmű környékén

Vágólapra másolva!
A sérült fukusimai erőmű közvetlen közelében is megkezdik a márciusi japán földrengés és az azt követő szökőár után eltűnt emberek keresését. A körzetben eddig a magas radioaktív sugárzás akadályozta a keresés megindítását. A japán kormány azt is bejelentette: változtatnak eddigi kommunikációjukon.
Vágólapra másolva!

Megközelítőleg ezer főre teszik a fukusimai erőmű 10 kilométeres körzetén belül eltűnt emberek számát. Keresésüket eddig az erős radioaktív sugárzás miatt nem kezdték meg. A keresésében több mint 300, védőfelszereléssel ellátott rendőr vesz részt.

Ez az első eset, hogy a keresést kiterjesztik az erőmű 10 kilométeres körzetén belülre, ezt a sugárzás csökkenése tette lehetővé. "A keresés napnyugtáig tart majd" - idézi a rendőrségi szóvivő szavait a BBC brit közszolgálati médium. "Nehéz megbecsülni, hány ember tűnthetett el az erőmű környékén, de meg kell találnunk őket, amilyen gyorsan csak lehet"."Ha olyan holttesteket találunk, amelyek szennyezettek a sugárzástól, lemossuk őket a hullaházba szállítás előtt" - fogalmazott.

A japán hatóságok vizsgálják, hogyan tudnák biztonságosan kihozni és azonosítani a szennyezett holttesteket - írta a Kjodo japán hírportál. Eredetileg azt tervezték, hogy előbb kihozzák a testeket a zónából, és utána azonosítják őket, de ezt a radioaktivitás magas szintje miatt el kellett vetni. Az áldozatokat a körömből vett minta alapján is lehet DNS-vizsgálattal azonosítani, de azokat a mintákat is fertőtleníteni kell. A sugárszennyezett holttestek temetése is veszéllyel járhat: hamvasztásnál a levegőbe kerülhetnek radioaktív anyagok, temetésnél pedig a talaj válhat szennyezetté - írta a Kjodo.

A kormányzat arra is ígéretet tett, hogy javítanak sokat kritizált kommunikációjukon. A kormány egyik tagja ugyanis korábbi nyilatkozatával megrökönyödést váltott ki a kitelepített emberekből. A japán miniszterelnökre hivatkozva azt mondta, a kitelepítettek talán 10-20 évig sem térhetnek vissza otthonaikba. A japán miniszterelnök tagadta, hogy bármikor is utalt volna erre.

"Keressük a lehetőségét, hogy minél megfelelőbben tudjuk közvetíteni a kitelepítettek felé az információkat. Eddig nem volt kielégítő a kommunikációnk, muszáj lesz a jövőben ezt komolyan vennünk" - mondta Edano Jukio kormányszóvívő.

Az [origo] japán földrengésről szóló korábbi összes cikkét itt olvashatja.