Londoni tüntetéshullám emlékezteti a BP-t az olajkatasztrófára

Vágólapra másolva!
Több tüntetést hirdettek meg a BP olajtársaság hétfői éves közgyűlésére a közel egy éve történt mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt. Amerikai halászok megpróbálnak bejutni a cég közgyűlésére.
Vágólapra másolva!

Közel egy éve robbant fel a BP olajfúrótornya a Mexikói-öbölben, a robbanás következtében meghalt 11 munkás és több millió hordó mennyiségű olaj ömlött a tengerbe - írja a BBC. Az olajszennyezés hatalmas károkat okozott a környék tengeri élővilágának.

A katasztrófa évfordulója miatt csütörtökön több csoport demonstrál Londonban. Amerikai halászok például megpróbálnak bejutni a BP éves közgyűlésére. A halászok, akiket anyagi kár ért a mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt, most BP-részvény-tulajdonosként kísérelnek meg a közgyűlésen felszólalni. Várhatóan csatlakoznak hozzájuk olyan csoportok is, amelyek a vállalat kanadai olajhomok-kitermelését ellenzik. Az olajhomok kitermelése ugyanis erősen terheli a környezetet.

A gyűlésen kívül a BP bioüzemanyag-gyártó olajmunkásai is tüntetni készülnek. Néhányan közülük olajfoltot szimbolizáló élőláncba akarnak állni, hogy emlékeztessenek a BP szerepére a mexikói-öbölbeli katasztrófában. London több pontján környezetvédők is demonstrációkat tartanak.