Nem szól egymáshoz egy kihalás szélére került nyelv két utolsó beszélője

Vágólapra másolva!
Nem áll szóba egymással az a két mexikói férfi, akik a világon egyedüliként beszélik a kihalás szélére került ayapaneco nyelvet. Az idős férfiak nem vesztek össze, egyszerűen csak nincs közös témájuk.
Vágólapra másolva!

A kihalás veszélye fenyeget egy - a világon mindössze két ember által beszélt - nyelvet. Az indián nyelvcsaládba tartozó ayapaneco nyelvet Mexikóban fedezték fel, azonban rövid időn belül el is tűnhet, mert a kommunikációra képes két ember nem szól egymáshoz - írja a brit Telegraph.

A 75 éves Manuel Segovia és a 69 éves Ididro Velázquez annak ellenére nem beszélnek, hogy csupán pár száz méterre laknak egymástól a Mexikó déli határánál fekvő Tabasco állam egyik falujában. Segovia a bátyjával használta a nyelvet, annak tíz évvel ezelőtti haláláig. Azóta fiához és feleségéhez beszél, akik ugyan értik, hogy mit mond, de válaszolni nem tudnak, mert mindössze pár szóból áll a szókincsük. Velázquez ezzel szemben tudatosan nem beszél senkivel az ayapaneco nyelven.

Azt nem tudni, hogy a két férfi miért nem szól egymáshoz. Az Indiana Egyetem antropológusa, Daniel Suslak, aki részt vett a nyelv első szótárát előkészítő projektben, azt mondta, nincs sok közös a két férfiban. Szerinte míg Segovia egy kicsit tüskés természetű, addig Velázquez inkább sztoikus jellemű.

"Amikor kisfiú voltam, mindenki beszélte a nyelvet. Szépen lassan tűnt el, és most úgy fest, velem együtt hal majd meg" - mondta Segovia, aki tagadott minden arra irányuló feltételezést, hogy ellenséges érzelmeket táplálna szomszédja iránt.