Tóásó Előd ügyvédje betekinthetett a periratokba

Vágólapra másolva!
A bíró rövid időre betekintést engedett a védőknek a periratokba, így legalább megtudták, hogy pontosan mivel vádolják a perbe fogott 37 embert, köztük az erdélyi Szovátáról származó Tóásó Elődöt Bolíviában - jelentette a Magyar Nemzet tudósítója. A  vádak szerint Tóásóék szeparatista csoportot hoztak létre a kormány és a bolíviai demokratikus rendszer megingatása, illetve polgárháború kirobbantása céljából.
Vágólapra másolva!

Betekinthettek a periratokba a védők a bolíviai kormány megdöntésére szőtt, összeesküvéssel vádolt Tóásó Előd és társai ügyének keddi, második tárgyalási napján - jelentette kedd éjjel a helyszínről, a bolíviai Cochabambából a Magyar Nemzet kiküldött tudósítója.

Lukács Csaba elmondta, ezúttal könnyebb volt bejutni a tárgyalóterembe, mint hétfőn, az első tárgyalási napon nem voltak annyira szigorúak a biztonsági intézkedések, a sajtót is korlátozott számban beengedték. Feltehetően a nyilvánosság hatására a bíró nagyjából két órára betekintést engedett a védőknek a periratokba. Ezt mostanáig nem tehették meg, így azt sem tudták pontosan, mivel vádolják a perbe fogott 37 embert, köztük az erdélyi Szovátáról származó Tóásó Elődöt - mondta.

Sajtóértesülések szerint a vádak lényege, hogy Rózsa-Flores és társai szeparatista csoportot hoztak létre a kormány és a bolíviai demokratikus rendszer megingatása, illetve polgárháború kirobbantása céljából. A 37 vádlottból 16-an - köztük Guido Nayar Parada volt belügyminiszter és Branko Marinkovic ellenzéki vezető - külföldön, az Egyesült Államokban és Brazíliában bujkálnak. Az RTL Klub a tiszteletbeli bolíviai konzulra hivatkozva azt közölte, hogy Tóásó akár 30 évet is kaphat.

A tudósító elmondta azt is, hogy Tóásó Elődöt és társait borzasztó körülmények között tartják fogva Cochabambában, a vádlottak még enni sem kapnak. Valamelyest javított a viszonyokon, hogy néhány jobb módú letartóztatott pénzéből fölújították a fogda vizesblokkját.

A keddi, második tárgyalási napon is kaotikus állapotok uralkodtak a tárgyalóteremben; a vádlottak és védőik tiltakozásul bekiabálásokkal zavarták a tárgyalás menetét, és hangosan elénekelték a bolíviai himnuszt. Erről bővebben itt olvashat.