Megtalálták az Atlanti-óceán felett lezuhant Air France-gép farkát

Vágólapra másolva!
Felfedezték az Atlanti-óceán fenekén a 2009-ben nyarán lezuhant francia Airbus farkát. A farokrész viszonylag ép, a kutatóalakulatok és a 228 áldozat hozzátartozói abban reménykednek, hogy sikerül felszínre hozni a fekete dobozt is, amellyel közelebb kerülhetnek a baleset okainak feltárásához.
Vágólapra másolva!

Megtalálták az Air France francia légitársaság 2009-ben az Atlanti-óceán felett lezuhant repülőgépnek farokrészét - jelentette a brit BBC közszolgálati csatorna híroldala az áldozatok hozzátartozóinak beszámolóira hivatkozva. A gép roncsait az óceánfenéken találták meg, a kutatóalakulatok szerint a gép farka viszonylag egyben maradt. A roncsdarab felfedezése megerősítette a reményeket, hogy esetleg sikerül használható állapotban megtalálni a gép fekete dobozát.

Az adatrögzítő berendezések segítségével nagy valószínűséggel meg tudnák állapítani a 228 halálos áldozattal járó baleset okát. A Rio de Janeiróból Párizsba tartó gép az eddigi feltételezések szerint a sebességmérő-eszközök hibája miatt zuhant le az óceán közepén, de a baleset okait vizsgálók szerint más körülmények is közrejátszhattak.

A légi balesetek okait vizsgáló francia hatóság (Bureau d'Enquetes et d'Analyses - BEA) szerint óvatosan kell kezelni a híreket, egyelőre nem tudják, hogy hol lehetnek az adatrögzítők. Az is kérdéses, milyen állapotban maradtak fenn, miután két éve vannak 4,2 kilométere mélységben az óceán fenekén. A roncs körül sok áldozat maradványait is felfedezték.

A 447-es járat 2009. június elsején zuhant le, miután heves viharba keveredett az Atlanti-óceán felett. A fedélzeti számítógép által küldött vészjelek szerint a gép érzékelői rossz sebességadatokat rögzítettek. A balesetnek négy magyar áldozata is volt.

A francia közlekedési minisztérium közölte, április 21-én a helyszínre indul az Ile de Sein nevű hajó, amely távirányítású tengeralattjáróval van felszerelve.