Két bírósági eljárást vehet le Berlusconi válláról az olasz parlament

Vágólapra másolva!
Elfogadta az olasz parlament azt a törvényt, amely hivatalosan a bíróságokat tehermentesítené, gyakorlatilag azonban Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt menti fel két ellene folyó eljárásban. Berlusconi közben megnevezte lehetséges utódját.
Vágólapra másolva!

Többséget kapott szerda este az olasz képviselőházban a Silvio Berlusconi kormányfőt védő törvényjavaslat, amelyet várhatóan a szenátus is elfogad majd.

A 314 képviselő által 296 ellenében megszavazott tervezet kilátásba helyezi, hogy büntetlen előéletűek esetében rövidül az elévülés időtartama. A baloldali ellenzék szerint a törvényt méretre szabták: Berlusconi ezzel két ellene folyó pert is megúszhat.

A kormány viszont azt állítja, hogy az olasz igazságügy reformra szorul, hogy mentesítsék a végtelenségig elhúzódó perektől. Az olasz média szerint összesen mintegy 15 ezer pert érinthet a döntés, köztük egy Viareggióban történt vasúti katasztrófa felelőseinek pere is elévülhet. 2009 nyarán 32 ember halt meg, amikor felrobbant egy folyékony gázt szállító vasúti szerelvény.

A törvényről eredetileg a múlt héten szavazott volna a képviselőház, de elnapolták a voksolást. Néhány hét múlva kerül a törvényjavaslat a szenátus elé, amely várhatóan szintén megszavazza. Így legalább két Berlusconi elleni eljárást szüntetnek meg. Az egyikben a kormányfőnek egykori brit ügyvédje, David Mills megvesztegetése, a másikban a médiabirodalmát érintő adócsalás miatt kellene bíróság elé állnia.

A Guardian szerint Berlusconi kedd este külföldi újságírók előtt megnevezte lehetséges utódját. Szerinte Angelino Alfano, a 40 éves szicíliai származású igazságügyminiszter alkalmas lehet pártjának vezetésére a 2013-as választásokon.