Nem alkalmazzák egységesen a burkatörvényt a francia rendőrök

Vágólapra másolva!
Két esetben is büntettek a francia rendőrök a burka viselését nyilvános helyeken tiltó, hétfőn életbe lépett törvény megszegése miatt. Míg egyik esetben kifizettették a bírságot, a másikban beérték szóbeli figyelmeztetéssel. A rendőri szakszervezetek előre figyelmeztettek az új szabályozás betartásának nehézségeire.
Vágólapra másolva!

A párizsi külváros egyik bevásárlóközpontjában büntettek először a rendőrök, mert egy nő az arcát is eltakaró muzulmán öltözéket viselt - közölték rendőrségi források. A fiatal nőt hétfő délután büntették meg nagyjából negyvenezer forintnak megfelelő euróra a főváros közeli Mureaux-ban.

A Le Parisien című napilap pedig arról számolt be honlapján, hogy kedden Párizs egyik külvárosában, Saint-Denis-ben, a polgármesteri hivatal előtt egy lefátyolozott nőt megállítottak a rendőrök, és bekísérték az őrszobára, miután az igazoltatás során nem volt hajlandó felfedni az arcát. Ott azonban büntetést nem kellett fizetnie, a rendőrök felvilágosították a hétfőn életbe lépett új szabályozásról, majd egyszerű figyelmeztetés után elengedték.

Már órákkal a burka viselését tiltó törvény életbe lépése után letartóztatott a francia rendőrség két, arcát fátyollal eltakaró muszlim nőt. Azon az engedély nélkül megtartott tüntetésen vették őket őrizetbe, amelyet a párizsi Notre Dame előtt tartottak a jogszabály ellen tiltakozók. A törvényt tavaly nyáron fogadta el a francia alsóház, majd ősszel a szenátus is rábólintott, és most hétfőn lépett életbe.

Az arcot takaró minden ruhadarab viselését megtiltó törvény megszegőit negyvenezer forintnak megfelelő euróra büntethetik. Tilos burkát viselni többek között a köztereken, parkokban, a közintézményekben, vasútállomásokon, a polgármesteri hivatalokban, múzeumokban, üzletekben és az éttermekben. Az arc eltakarására vonatkozó tiltás ugyanakkor kiterjed a férfiakra és a nem muszlim állampolgárokra is, kivéve ha munkavédelmi eszközről vagy például karneváli eseményről van szó. Szabad lesz viselni a ruhadarabot a mecsetekben, a magánlakásokban, hotelszobákban, sőt autókban is - ha nem az érintett vezet.

A rendőri szakszervezetek előzetesen nehezen betarthatónak ítélték az új szabályozást, szerintük kollégáik nem is nagyon fogják azt alkalmazni. Egy belügyminisztériumi körlevél szerint a rendőrök nem vehetik le a fátyolt a muzulmán nőkről, hanem meg kell őket győzniük arról, maguk vegyék le a burkát vagy a nikábot. Claude Guéant belügyminiszter elismerte, hogy a törvény gyakorlati alkalmazása nehéz lesz, de arról biztosította a közvéleményt, hogy "a rendőrség és a csendőrség feladata az, hogy alkalmazza a törvényt, és alkalmazni is fogja".

Az Európában legnagyobbnak számító, öt-hat milliós franciaországi muzulmán közösség tagjai közül a belügyminisztérium adatai szerint mintegy kétezer nő takarja el az arcát vallási okokból.