Az adóhatóság kérdezgeti az eltűnt kínai művész feleségét

Vágólapra másolva!
Beidézte a kínai adóhivatal az egyik legismertebb kínai művész, Aj Vejvej feleségét, a hatóságok valószínűleg gazdasági bűncselekményekkel akarják összefüggésbe hozni a művészt. Aj Vejvejt másfél hete tartóztatták le, de családja és rokonai azóta sem tudják, hogy hol van.
Vágólapra másolva!

A kínai adóhivatal illetékesei meghallgatásra beidézték a letartóztatott kínai művész, Aj Vejvej feleségét. Ez is azt az elméletet támasztja alá, hogy a hatóságok adózással kapcsolatos vádakat akarnak a művész nyakába varrni - írja a Guardian című brit napilap.

A művész felesége, Lu Quing körülbelül egy órát töltött az adóhivatal pekingi irodájában. Korábban megkérték, hogy különböző dokumentumokat is vigyen magával, de ezt nem tudta megtenni, mert a rendőrség elkobozta azokat. Hivatalosan azt közölték a hatóságok, hogy Aj Vejvej ellen gazdasági bűncselekmények gyanújával nyomoznak, de a rendőrség még nem közölte a családdal, hogy miért tartóztatták le a férfit.

Rokonok és támogatók szerint a gazdasági bűncselekmények gyanúja csak ürügy, hogy fogva tartsák Aj Vejvejt, aki számos akciójával kritizálta a kínai vezetést, és többször szót emelt az emberi jogok betartatásáért. Testvére nem érti, hogy ha szokványos nyomozásról van szó, akkor miért nem hallottak semmit a művészről április 3-ai elfogása óta - mondta a Reuters hírügynökségnek Gao Ge.

Aj Vejvejről itt olvashat bővebben.