A NATO nem tesz meg mindent Líbiában a francia külügyminiszter szerint

Vágólapra másolva!
Nem tesz meg mindent a NATO Moammer Kadhafi nehézfegyverzetének kiiktatásáért - mondta a francia külügyminiszter. Alain Juppe szerint a líbiai civilek továbbra is veszélyben vannak, ezért felszólította a katonai szervezetet, hogy teljes körűen végezze el a feladatát.
Vágólapra másolva!

A francia külügyminiszter bírálta a NATO líbiai beavatkozását, Alain Juppe szerint a katonai szervezet nem tesz meg mindent, hogy elpusztítsa a Moammer Kadhafihoz hű erők nehézfegyverzetét - írja a BBC brit közszolgálati médium.

Juppe szerint a líbiai civilek továbbra is veszélyben vannak, függetlenül attól, hogy már a NATO vezeti a líbiai bombázást. "A NATO akarta vezetni a beavatkozást, kötelessége a feladatát teljes körűen végezni" - mondta Juppe.

Az Egyesült Államok és több nyugat-európai ország, köztük Franciaország március közepén kezdte el bombázni Líbiát, hogy érvényt szerezzen az ENSZ határozatának, miszerint a líbiai civileket meg kell védeni Moammer Kadhafi hadseregétől. A NATO március végén vette át a műveletek irányítását.

Moammer Kadhafi erői hétfőn újra bombázták Miszuratát, néhány órával azután, hogy az Afrikai Unió tűzszünetre szólította fel a feleket, a városban a megfigyelők szerint humanitárius krízis alakulhat ki. Juppe a miszuratai események hatására felszólította a NATO-t, hogy semmisítse meg Kadhafi a várost bombázó fegyvereit.

Az Afrikai Unió fegyverszüneti javaslatát a líbiai lázadók egyértelműen elutasították, mert nem látták biztosítottnak Moammer Kadhafi távozását, az unió szerint a líbiai államfő elfogadta volna a tűzszünetet. Keddi jelentések szerint az Adzsdábijában harcoló lázadók három tagja vesztette életét.