Örökmécsesen sütött tojásért ültetnének börtönbe egy ukrán fiatalt

Vágólapra másolva!
Egy szovjet hősi emlékmű örökmécsesén sütött tükörtojást egy ukrán diáklány Kijevben tavaly. A húszéves egyetemista ezzel akarta felhívni a figyelmet a veteránok megsegítésére. Akciója után négy hónappal letartóztatták, és börtönnel fenyegetik az ukrán hatóságok.
Vágólapra másolva!

Tükörtojást sütött egy szovjet hősi emlékmű örökmécsesénél, ezért kerülhet börtönbe egy ukrán diáklány, Anna Sinkova. Az egyetemistát még március 29-én vette őrizetbe az ukrán rendőrség, amiért tavaly decemberben a kijevi Dicsőség Parkban tükörtojást és kolbászt sütött két társával az ott álló szovjet hősi emlékmű örökmécsesénél - jelentette a Bratstvo.info ukrán ellenzéki honlap.

A tiltakozóakció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet: az örökmécsesben havonta 300 ezer hrivnyányi (6,8 millió forint) gázt égetnek el, pedig ezt a pénzt közvetlenül is a háborús veteránokra fordíthatnák. Az akció idején két rendőr is megjelent, de nem szakították félbe a nők tevékenységét. Az esetről videofelvétel is készült, amelyet tavaly december közepén töltöttek fel az internetre, itt is látható:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=doMPWDIVbH8SqIaa

A rendőrség utólag indított büntetőeljárást közrend megsértésének gyanújával, ennek során vették őrizetbe Sinkovát március végén. A lány lakásán házkutatást tartottak, lefoglaltak egy számítógépet, valamint több személyes tárgyát. Április elsején előzetes letartóztatásba is helyezték, jóllehet ez ellen többen is tiltakoztak. A fiatal lányt öt évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.