Fordulat Elefántcsontparton, őrizetben a bukott elnök

Vágólapra másolva!
Áttörés következett be az elefántcsontparti patthelyzetben, miután őrizetbe vették a választási veresége ellenére hatalmához ragaszkodó Laurent Gbagbo korábbi elnököt. Gbagbót a még tavaly novemberben megtartott választást megnyerő Alassane Ouattara főhadiszállására vitték.
Vágólapra másolva!

Alassane Ouattara megválasztott elefántcsontparti elnök főhadiszállására vitték Laurent Gbagbo volt államfőt - közölte Jean-Marc Simon, Franciaország elefántcsontparti nagykövete. Ezzel véget érhet a hónapok óta tartó erőszakos patthelyzet, amely az után alakult ki, hogy a novemberi elnökválasztás után Gbagbo nem akarta átadni a hatalmat a szavazást megnyerő Ouattarának.

Az ENSZ által elismert Outtarta hétfő késő este nyilatkozatot tett, amelyben arra hívta fel az elefántcsontparti lakosságot, hogy nyugodjanak meg. Az elnök megígérte, hogy ellenfelét méltányos vizsgálatnak és tárgyalásnak vetik alá.

Hétfőn délelőtt az országban békefenntartó feladatokat ellátó francia hadsereg több mint harminc páncélozott járműve bekerítette a volt elnök abidjani rezidenciáját, majd a katonák behatoltak az épületbe - közölte egy szemtanú és a volt elnök párizsi szóvivője. Franciaország elefántcsontparti nagykövete azt közölte, hogy Alassane Ouattara megválasztott elefántcsontparti elnök főhadiszállására, az Abidjanban fekvő Golf Hotelbe szállították Laurent Gbagbo volt államfőt.

Hozzátette, hogy az Outtarához hű erők tartóztatták le a volt elnököt. Egy névtelenül nyilatkozó francia diplomata ugyancsak azt állította, hogy nem a francia különleges erők, hanem Ouattara alakulatai fogták el és tartóztatták le Gbagbót.

Az országban tavaly novemberben tartott elnökválasztás második fordulója után a választási bizottság Alassane Outtarát nevezte meg győztesként, és az ENSZ is őt ismeri el az ország legitim vezetőjének. Laurent Gbagbo előző elnök azonban ezt nem fogadta el, és az elefántcsontparti alkotmánybíróság megsemmisítette Outtara győztes eredményét. Az országban kialakult patthelyzetben az után kezdődött változás, hogy az utóbbi hetekben az Outtarához hű erők aktivizálódtak, és műveleteket indítottak Gbagbo ellen.

Elefántcsontpart több mint egy évtizede vergődik konfliktushelyzetben. A korábban Nyugat-Afrika mintaországának számító, 30 éven át virágzó országot az 1990-es évekig diktatórikus egypártrendszerben kormányozták, amelyet a gazdasági nehézségek miatt váltottak fel a többpárti demokráciával, de az új aranykor helyett a megosztottság, a puccsok és a politikai intrikák uralják azóta a politikát.

A most távozó Gbagbo tíz évvel ezelőtt pont ugyanolyan helyzetben került a hatalomba, mint amilyen helyzetben most próbálja magánál tartani az elnöki tisztet. Elődje, a katonai puccsal elnökké váló Robert Guéi tábornok a 2000-es választás elvesztésekor feloszlatta a választási bizottságot, és győztesnek kiáltotta ki magát, Gbagbo hívei azonban az utcára vonultak, és elkergették.

Az elefántcsontparti helyzetről szóló összes cikkünket itt olvashatja.