Szlovákia kiadja Jozef Rohácot Magyarországnak

A büntetés-végrehajtás géppisztolyos kommandósai kísérik be a Fővárosi Bíróság tárgyalótermébe a golyóálló mellényt és maszkot viselő Jozef Rohácot (jobbra)
Vágólapra másolva!
Szlovákia úgy döntött, hogy kiadja Jozef Rohácot Magyarországnak. A férfinak köze lehetett Fenyő János vállalkozó 1998 februári meggyilkolásához.
Vágólapra másolva!

A szlovák legfelsőbb bíróság hétfőn úgy döntött, hogy kiadja Jozef Rohácot Magyarországnak. A zárt ülésen a testület elutasította Rohác fellebbezését a Nyitra Megyei Bíróság korábbi döntése ellen, amely a kiadásról rendelkezett.

Rohácot egy Magyarországon kiadott európai elfogatóparancs alapján vették őrizetbe február közepén Szlovákiában. A magyar hatóságok nem hozták nyilvánosságra, miért körözik Rohácot. A sajtóban megjelent értesülések szerint a szlovák férfinak köze lehet Fenyő János vállalkozó 1998 februári meggyilkolásához. Az RTL Klub információi szerint a gyilkosság helyszínének közelében talált hajszál DNS-e megegyezik Jozef Rohác DNS-ével.

Dusan Danovy, Rohác ügyvédje április elején megerősítette, hogy a védence elleni elfogatóparancsot a magyar hatóságok valóban Fenyő János meggyilkolása kapcsán adták ki. "Igen, így van. Ezt megerősíthetem" - mondta az MTI tudósítójának. Az ügyvéd szerint azonban az a tény, hogy a gyilkosság helyszínén egy sapkában talált hajszál DNS-e megegyezik annak a hajszálnak a DNS-ével, amelyet Roháctól vettek néhány évvel ezelőtti budapesti fogva tartása idején, még nem bizonyíték arra, hogy ő gyilkolt volna.

Rohácot a Fővárosi Főügyészség korábban azzal vádolta, hogy tizenhárom évvel ezelőtt bűnsegédként részt vett a Seres Zoltán vállalkozó elleni merényletkísérletben. A Fővárosi Bíróság azonban 2010-ben első fokon felmentette az előre kitervelt emberölés kísérletének vádja alól, viszont két év börtönbüntetésre ítélte robbanóanyaggal való visszaélés miatt. Ugyanakkor ez Rohác szabadulását jelentette, mivel már két évet töltött előzetes letartóztatásban. A férfi büntetésének része volt az is, hogy három évre kiutasították Magyarországról.