Szlovákiának nem tetszik az alkotmányterv határon túliakra vonatkozó része

Vágólapra másolva!
A magyar alkotmányozásról fogalmazott meg burkolt kritikát a szlovák külügyminisztérium hétfőn. Szlovákia a készülő alaptörvény határon túli magyarokra vonatkozó része miatt figyelmeztette Magyarországot a nemzetközi kötelezettségvállalások betartására. A magyar kisebbségi törekvések miatt a szlovák szuverenitás tiszteletben tartására figyelmeztetett a külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

"A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása és védelme elsősorban annak az államnak a felelőssége, amelyben a kisebbség él" - fogalmazott hétfői nyilatkozatában a szlovák külügyminisztérium, amely szerint a szlovák alkotmányos berendezkedés ebből az elvből indul ki.

A dokumentum szerint a Szlovák Köztársaság kormánya programnyilatkozatával összhangban igyekszik olyan feltételeket kialakítani a kisebbségekhez tartozó személyek számára, hogy azok Szlovákiában valóban otthon érezzék magukat.

Az alaptörvény tervezete úgy fogalmaz, hogy "Magyarország az egységes magyar nemzet eszméjétől vezérelve felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, előmozdítja együttműködésüket egymással és Magyarországgal."

A szlovák nyilatkozat ugyan nem utal erre konkrétan, a magyar alkotmányozásról írva a szlovák állam szuverenitását féltette a magyar törekvéstől. "A bilaterális államközi kapcsolatokban (Szlovákia) tiszteletben tartja és betartja a nemzetközi jog normáit, és érdekelt a Magyar Köztársasággal való jószomszédi kapcsolatokban. A Szlovák Köztársaság ugyanakkor következetesen el fogja utasítani a szuverenitásába való beavatkozási kísérleteket, beleértve a kisebbségekhez tartozó személyek kollektív jogainak érvényesítését" - olvasható a nyilatkozatban.

A külügyminisztérium szerint Szlovákia tiszteletben tartja minden állam jogát, hogy szuverén módon kialakítsa alkotmányos kereteit, ugyanakkor elvárja, hogy a Magyar Köztársaság tiszteletben tartsa nemzetközi kötelezettségvállalásait, hozzájáruljon a jószomszédi kapcsolatokhoz, és tiszteletben tartsa más államok alkotmányos berendezkedését".