Óvatos rendőrök őrködnek a francia burkatilalmon

francia burkatörvény, életbe lépett a teljes arcot elfedő fátylak viselésének tilalma Franciaországban, Kenza Drider tiltakozik a Notre Dame előtt, 2011.04.11.
Vágólapra másolva!
Életbe lépett Franciaországban hétfőn a fátyolviselést tiltó törvény. Két muszlim nőt már le is tartóztattak a rendőrök. Az ellenzők szerint a törvény hátrányos megkülönböztetés a muszlim nőkkel szemben, de egy francia iszlámmal foglalkozó kutató szerint nem fog további feszültséget szítani, mivel a rendőröket a jogszabály rendkívül óvatos alkalmazására intették.
Vágólapra másolva!

Már órákkal a burka viselését tiltó törvény életbe lépése után letartóztatott a francia rendőrség két, arcát fátyollal eltakaró muszlim nőt. A nőket azon az engedély nélkül megtartott tüntetésen vették őrizetbe, amelyet a párizsi Notre Dame előtt tartottak a jogszabály ellen tiltakozók. A törvényt tavaly nyáron fogadta el a francia alsóház, majd ősszel a szenátus is rábólintott, és most hétfőn lépett életbe.

A bármilyen, arcot takaró ruhadarab viselését megtiltó törvény megszegőit 150 euróra büntethetik. Tilos lesz burkát viselni többek között a köztereken, parkokban, a közintézményekben, vasútállomásokon, a polgármesteri hivatalokban, múzeumokban, üzletekben és az éttermekben. Az arc eltakarására vonatkozó tiltás ugyanakkor kiterjed a férfiakra és a nem muszlim állampolgárokra is, kivéve ha munkavédelmi eszközről vagy például karneváli eseményről van szó. Ha valaki rákényszeríti másra a ruhadarab hordását, őt 30 ezer, ha kiskorúra kényszeríti, akkor 60 ezer eurós bírsággal sújthatják. Szabad lesz viselni a ruhadarabot a mecsetekben, a magánlakásokban, hotelszobákban, sőt autókban is - ha nem az érintett vezet.

A túlterhelt francia rendőrök azonban nem örülnek a jogszabálynak, amelynek érvényesítése pluszmunkát jelent nekik. A múlt héten közöttük kiosztott körlevél értelmében minden arcát elfedő nőt igazoltatniuk kell. Ehhez fel kell szólítaniuk arcuk felfedésére, de erőszakkal nem vehetik le róluk a fátylat. Ha az érintett elutasítja, hogy felfedje arcát, akkor be kell vinni egy rendőrőrsre, ott belépés előtt átvizsgálni ruházatát (amelyet csakis nő tehet meg), ha azonban a fátylat viselő ott sem engedelmeskedik, akkor is csak bírósági eljárást kezdeményezhetnek ellene.

"Mondhatjuk, hogy nem ezzel (a törvény az érvényesítésével) foglalkoznak majd elsősorban kollégáink" - idézte a Radio France Internationale angol adásának honlapja Yannick Daniót, az egyik rendőr-szakszervezet vezetőjét.

Van azonban más, komolyabb akadály is a törvény érvényesítésében. "Bizonyos városrészekben rendkívül nehéz lesz érvényesíteni a törvényt" - mondta a Telegraph brit napilapnak Patrice Ribeiro, egy másik rendőri szakszervezet, a Synergie vezetője. "Nem látom, hogyan igazoltatnák a rendőrök azt a több tucat elfátyolozott nőt, akik éppen Venissieux-ben vagy Trappes-ben (zömében muszlimok lakta lyoni és párizsi külvárosok) vásárolgatnak". Riberio szerint ugyanez lesz érvényes azokra a Champs Elysee-n járőröző rendőrökre is, akik egy arab olajsejk drága butikokban vásárolgató lefátyolozott feleségébe akadnak bele. A szakszervezet jelezte is tagjai felé, hogy ne kezeljék kiemelt helyen a burka-törvény érvényesítését.

Hidzsáb, nikáb, csador, burka
A francia törvény a nikábot, a csak a szemet szabadon hagyó kendőt, illetve a teljes arcot hálószerű szövettel takaró a burkát tiltja. A muszlim nők további hagyományos viseletét - a csadort és a hidzsábot -, amelyek nem fedik el az arcot, csak a hajat és a nyakat nem érinti a jogszabály.



A rendőrök a szélsőséges muszlim csoportok provokációitól is tartanak, ezért a jelzett körlevélben nem is tanácsolják a járőröknek, hogy mecsetek környékén igazoltassanak, vagy vegyenek őrizetbe bárkit. A kilencoldalas, Claude Guent belügyminiszter által körbeküldött körlevél arra is kitér, hogy a rendőrök akadályozzák meg, hogy egyes állampolgárok esetleg maguk szerezzenek érvényt a jogszabálynak.

Mohamed Ali Adraoui franciaországi iszlámmal foglalkozó kutató szerint pont ez az óvatosság az, ami miatt a törvény életbe lépése nem okoz majd további feszültségeket, és nem fog radikalizálódni a muszlim közösség. "Nem lesz joguk eltávolítani a fátylat. Csak annyit tehetnek, hogy bírságot szabnak ki rájuk" - idézte az RFI. Ráadásul aktivisták már támogatói alapot is létrehoztak arra, hogy a megbüntetett nőknek segítsenek kifizeti az esetleges bírságot.

Forrás: AFP/Bertrand Guay

"Sokan otthon maradnak majd, sokan tovább viselik a fátylat és szembeszállnak a hatóságokkal, mások pedig elhagyják Franciaországot. Ez ennek az egész kérdés politikai kezelésének következménye" - mondta a kutató, aki szerint a burka tiltása körüli vita a törvény életbe lépésével lezárult. Ez amúgy is csak egy apró szelete volt a hatmilliós muszlim lakossággal bíró Franciaországban a vallás követőivel kapcsolatos vitának, amely elsősorban nem is az érintettek eltakart arcáról, hanem inkább gazdasági helyzetéről szól.

A muszlimok azzal támadják a jogszabályt, hogy vallási hovatartozásuk miatt diszkrimináló velük szemben, míg a jogszabály támogatói - köztük Nicolas Sarkozy francia elnök - azzal érvelnek, hogy a jogszabály összhangban áll Franciaország világi és feminista alapelveivel. Hasonló törvény már életbe lépett Belgiumban - bár a Telegraph ott sem veszik túl komolyan az érvényesítését - és Hollandia, Spanyolország és Svájc is ilyen jogszabály bevezetését fontolgatja.