Burkát viselő nőket tartóztattak le egy francia tüntetésen

Vágólapra másolva!
Legalább két nőt előállítottak Franciaországban egy tüntetésen, mert az iszlám kultúrát jelképező fátylat viseltek az arcukon. Az országban törvény tiltja, hogy a nők nyilvános helyen eltakarják az arcukat. A rendőrség azonban azt mondja, nem a burka viselése, hanem egy engedély nélkül megtartott tüntetésen való részvétel miatt tartóztatták le őket. 
Vágólapra másolva!

Nőket állítottak elő egy párizsi, engedély nélkül megtartott tüntetésen, mert - állításuk szerint - a tiltás ellenére fátyollal takarták el az arcukat. Franciaország az első európai ország, ahol nyilvános tilalmat vezettek be egy ruhadarabra, amelynek viselése számos muszlim embernek vallási előírás - írja a BBC brit közszolgálati médium. Akit rajtakapnak, hogy viseli a fátylat, 150 eurós bírságot kell fizetnie, valamint részt kell vennie egy állampolgársági tanfolyamon.

A két előállított nő egy engedély nélküli, a burkatilalom ellen szervezett tüntetésen vett részt. A rendőrség felszólította a demonstrálókat, hogy hagyják el a helyszínt. Akik ezt nem tették meg, azokat letartóztatták. "Nem arról van szó, hogy azért tartóztattunk le bárkit is, mert viselte a burkát. Azért intézkedtünk, mert engedély nélkül demonstráltak" - mondta Alexis Marsan rendőrségi szóvívő. A törvény alapján minden francia vagy külföldi állampolgárságú nő ellen intézkedhetnek a rendőrök, akik az utcán vagy egy parkban sétálva az arcot eltakaró fátylat viselnek. Bírságot kell fizetniük, arra azonban nem kötelezik őket, hogy az utcán vegyék le arcuk elől a burkát. Bekísérik őket a rendőrőrsre, ahol megkérik őket, hogy mutassák meg az arcukat az azonosíthatóság érdekében.

A franciaországi muszlimok egyik képviselője, Rachid Nekkaz létrehozott egy alapot, ahol a megbírságolt nőknek gyűjtenek, és arra bátorítanak "minden szabad nőt, hogy viseljenek fátylat az utcán, ha azt akarják, és kötelezzék el magukat a polgári engedetlenség mellett". Nekkaz azt mondta, ő és "női barátai burkát viseltek", amikor letartóztatták őket a francia elnök, Nicolas Sarkozy elnöki palotájával szemben rendezett tüntetésen. "Ki akartuk fizetni a bírságot, amiért viseltük a tiltott ruhadarabot, de a rendőrség erre nem adott lehetőséget"- mondta az AFP hírügynökségnek.

"Ez nem provokáció volt a részünkről"- fogalmazott az egyik előállított nő. "Én csak a polgári jogaimért álltam ki. Ha kérték volna a személyazonosságomat igazoló papírokat, megmutattam volna" - fogalmazott. A francia elnök kritikusai szerint a muszlim kártya kijátszása az országban tapasztalható idegenellenesség miatt jól jön a rendkívül népszerűtlen Sarkozynek, ezzel ugyanis könnyen szerezhet szavazatokat.