Az Afrikai Unió szerint Kadhafi elfogadta a tűzszünetről szóló tervet

Vágólapra másolva!
Megállapodás születhet a líbiai tűzszünetről Tripoliban, az Afrikai Unió ugyanis tárgyalásokat kezdett Kadhafi líbiai elnökkel. Ha létrejön az egyezség, véget érhetnek a nyolc hete, az észak-afrikai országban zajó harcok. A lázadók egyelőre óvatosan nyilatkoznak az egyeztetésről, azt viszont leszögezték: elfogadhatatlannak tartanák, ha az elnök vagy fiai a hatalomban maradnának. 
Vágólapra másolva!

Elfogadta a líbiai kormány az Afrikai Unió békeajánlatát, ami véget vethetne a nyolc hete tartó konfliktusnak - mondta a dél-afrikai elnök, Jacob Zuma, miután vasárnap három másik afrikai ország vezetőjével együtt egyeztetéseket folytattak Kadhafi líbiai elnökkel Tripoliban.

A megállapodás lényeges pontja lenne az azonnali tűzszünet elrendelése, a humanitárius segélyek azonnali szállítása, a külföldi állampolgárok védelme, párbeszéd kezdeményezése a lázadók és a kormány között, és a NATO légicsapásainak beszüntetése. "Adjunk egy esélyt a tűzszünetnek" - mondta a dél-afrikai elnök a többórás egyeztetés után - írja a BBC.

Annak ellenére, hogy a NATO kötelékében a nyugati országok is részt vesznek a líbiai eseményekben, ők eddig nem kommentálták a készülő megállapodást. Közben Jacob Zuma visszatért Dél-Afrikába, külügyminisztere és más uniós vezetők pedig az ország keleti részében, Bengáziban állomásozó lázadókhoz tartanak.

A líbiai ellenzék egyik szóvivője úgy fogalmazott, óvatosan kezelik az Afrikai Unió tervét, azonban mindeféle megállapodás, ami a hatalomban tartaná Kadhafit vagy fiait, elfogadhatatlan. "A líbiai emberektől függ, hogy demokratikusan válasszák meg vezetőjüket"-mondta az Afrikai Unió egyik képviselője.

Forrás: AFP/Joseph Eid
Kadhafi fogadja az Afrikai Unió küldötteit. További képekért kattintson!

Vasárnap tovább folytatódtak a NATO-támadások: a szövetség közleménye szerint gépeik 25 kormányzati tankot lőttek le vasárnap. Adzsdábíjában közben heves harcok során Kadhafi erői visszanyomták a lázadók csapatait.