A barcelonaiak ötöde voksolt a katalán függetlenségi népszavazáson

Katalónia függetlensége, Spanyolország
Vágólapra másolva!
Barcelona lakosainak több mint 21 százaléka adta le a voksát a katalán függetlenségről rendezett népszavazáson vasárnap. A részeredmények szerint több mint 90 százalékuk igennel szavazott.
Vágólapra másolva!

Huszonegy százalékosra (21,37%) teszik a részvételt azon a népszavazáson, amelyet Barcelonában tartottak a katalán függetlenségről vasárnap. A Vilaweb katalán hírportál szerint összesen 257 645 ember voksolt a civil kezdeményezésű, nem kötelező érvényű referendumon arról, hogy Katalónia autonóm régió elszakadjon-e Spanyolországtól.

A szavazatok 44 százalékának összeszámolása után az igenek aránya 91 százalék feletti, a nemeké alig több mint 7 százalékos. A katalán hírportál megjegyzi, hogy a függetlenségről szóló civil referendumon 85 ezerrel többen voksoltak, mint a város egyik sugárútjának felújításáról rendezett tavalyi népszavazáson.

A barcelonai voksolás volt az utolsó fordulója annak a 2009-ben civil kezdeményezésre indult népszavazás-sorozatnak, amelynek keretében a katalán autonóm régió településein referendumokat szerveztek a függetlenségről. A résztvevők túlnyomó többsége az elszakadás mellett voksolt, de a részvételi adatok átlagosan nem érték el a 20 százalékot. A katalán függetlenségről tartott népszavazásról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.