Nemet mondott Izland a bankcsőd idején segítő segítő országok kártalanítására

Vágólapra másolva!
Az első részeredmények alapján nemet mondtak az izlandi szavazók a brit és holland állam kártalanítására a szombaton tartott népszavazáson. A két ország Izland helyett kártalanította az Icesave bank 2008-as csődjekor a bank holland és brit ügyfeleit, és ezt a pénzt szeretnék visszakapni. A brit és holland kormány bejelentette, hogy pert indít a pénz visszaszerzéséért.
Vágólapra másolva!

Az első részeredmények szerint az izlandi szavazók ismét nemet mondtak arra, hogy az ország kártérítést nyújtson Nagy-Britanniának és Hollandiának, amiért azok Izland helyett kártalanították saját állampolgáraikat az izlandi bankcsőd idején. Az izlandi Icesave bank 2008-as csődbemenetelekor sok brit és holland polgár megtakarítása veszett oda, amit a két ország kifizetett nekik. Ezt a pénzt Izlandtól szeretnék visszakapni, de Izlandon népszavazásra bocsátották a kérdést.

Arról egyelőre nincsenek adatok, hogy a 230 ezer szavazásra jogosult izlandi közül hányan vettek részt a szombati népszavazáson, ám a választási központ vasárnap hajnali tájékoztatása szerint 85 ezer szavazat feldolgozása után 58 százalékos a kárpótlást elutasítók és 42 százalékos az azt támogatók aránya.

"A legrosszabb lehetőséget választották. A szavazás két részre szakította az országot" - fogalmazott az első részeredmények ismeretében Johanna Sigurdardottir izlandi miniszterelnök, aki szerint "gazdasági és politikai káosz" követheti a voksolást. A kormányfő ugyanakkor arról nem nyilatkozott, hogy a referendum eredményének hatására lemondana a hivataláról.

Az izlandi parlament 2009 végén fogadta el a most ismét népszavazásra bocsátott jogszabályt, amelyet tavaly márciusban már egyszer elutasítottak az izlandi szavazók. Akkor a szavazók 93 százaléka mondott nemet a törvényre, amely szerint Izlandnak a következő években 3,9 milliárd eurót kellene fizetnie a pénzüket elbukó betétesek után a brit és a holland államnak, amely a csőd idején állta saját állampolgárai veszteségeit.